19. ledna 2017

Jack Ma z Alibaby: USA v posledních 30 letech vyplýtvaly 14 triliónů dolarů na válčení

Jack Ma, čínský podnikatel a filantrop, ředitel internetového konsorcia Alibaba, v Davosu nešetřil Američany: v posledních 30 letech vyplýtvali 14 triliónů dolarů na války
Zdroj: http://www.zerohedge.com/news/2017-01-18/alibabaa-jack-ma-drops-redpill-us-wasted-14-trillion-wars-over-past-30-years
Alibaba'a Jack Ma Drops a Redpill in Davos: The U.S. Wasted $14 Trillion on Wars Over the Past 30 Years
by The_Real_Fly
Jan 18, 2017 3:43 PM
Překlad: Orgonet


Jack Ma bez okolků vyjevil drsnou pravdu o tom, proč je americká střední třída ve velkých nesnázích.

Po vietnamské válce, před více než 45 lety, USA zahájily neoconskou strategii válek ve snaze vybudovat globální impérium. Výsledkem této strategie je, že americká infrastruktura je druhého řádu, školní systém v troskách a systém zdravotní péče je naprostá fraška.

Představte si, co by Amerika byla mohla dokázat, kdyby místo vedení válek investovala 14 triliónů dolarů do infrastruktury.

Kromě válek Amerika vydává na armádu více než 50% svého diskrečního (schvalovaného Kongresem) rozpočtu. Ročně to je 16% celkového rozpočtu. 




Toto nechutné téma je v americké politické zřídkakdy diskutováno, ze strachu, aby se nenaštval vojensko-průmyslový komplex.

Jack Ma z Alibaby z toho strach nemá, protože je čínským občanem s hodnotou 27 miliard dolarů, a tak je mu to fuk.

Je to velmi vzácný záblesk toho, co si Číňané myslí o americkém imperialismu a o tom, jak zformoval globální ekonomiku. Jack Ma mluvil dnes upřímně v rozhovoru pro CNBC. 



„Není to tak, že ostatní země vám kradou pracovní místa,“ řekl Ma. „Je to vaše strategie. Rozdělujte peníze a věci správným způsobem.“ 
Řekl, že USA vyplýtvaly za posledních 30 let 14 triliónů dolarů na válčení, místo aby investovaly do domácí infrastruktury.

Ma není jediným kritikem nákladné americké politiky vedení války proti terorismu a dalším nepřátelům mimo území svého státu. Nicméně řekl, že ta je důvodem oslabení ekonomického růstu Ameriky, a nikoli to, že Čína jí krade pracovní místa.
Ma dokonce nazval outsourcing (přemisťování výroby do zahraničí) „nádhernou a dokonalou“ strategií.

„Americké multinacionální společnosti vydělaly milióny a milióny dolarů na globalizaci“, řekl Ma. „V posledních 30 letech vydělaly IBM, CISCO, Microsoft desítky miliónů – jejich zisky byly mnohem větší než zisk všech čtyř čínských bank dohromady. Ale kam ty milióny jdou?“
Řekl, že USA nerozdělují či neinvestují peníze správně, a proto mnoho lidí v zemi trpí ekonomickou úzkostí. Řekl, že příliš mnoho peněz proudí na Wall Street a do Silicon Valley. Místo toho by země měla pomáhat svému Středozápadu a také Američanům, „kteří nemají dobré vzdělání“.

„Měli byste vydávat peníze na své vlastní lidi,“ řekl Ma. „Ne každý může absolvovat Harward, jako já.“ V předchozím interview řekl Ma, že byl na Harwardu 10krát odmítnut. Ma dále zdůraznil, že globalizace je dobrá věc, ale „měla by být všezahrnující“, ne taková, aby její výtěžek šel jenom několika málo bohatým.
„Svět potřebuje nové vedení, ale to nové vedení znamená pracovat společně,“ řekl Ma. „Jako obchodník chci, aby svět prosperitu sdílel společně.“

Toto je důvod, proč se vaše země rozpadá: Vojenské rozpočty ve světě.



A neudělali to Rusové.

7 komentářů:

  1. Veľmi pekne Ti ďakujem Orgonet za Tvoje preklady z angličtiny. Vďaka za nás všetkých, ktorí sme na ne odkázaní.

    OdpovědětVymazat
  2. Americký trilion neodpovídá našemu trilionu.V Americe je milion, bilion, trilion. U nás milion, miliarda, biliarda.

    OdpovědětVymazat
  3. Nejvíc mě zahřála poslední věta! :-)

    OdpovědětVymazat
  4. mate nepresny preklad jednotek. trillion v US english je bilion v CR=1,000,000,000,000,

    OdpovědětVymazat
  5. 14 bilionů(=14 000 miliard) - mají to trošku zavádějící: http://tx.english-ch.com/teacher/princess/home/english-cardinal-and-ordinal-numbers/

    OdpovědětVymazat
  6. Naprostá pravda. Teď po volbě D.Trumpa za presidenta, je to více než jasné již všem mimo ty naše mediální blbečky.

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.