1. dubna 2015

Google připravuje nový způsob řazení výsledků hledání: podle pravdivosti

Nový algoritmus Googlu vám ukáže jen to, „co je podle nich pravda“. Zdroj:
http://naturalsociety.com/googles-new-algorithm-will-only-show-you-what-they-say-is-true/
by Barbara Minton
Posted on March 9, 2015
Překlad: OrgoNet


Zatímco většina z nás se zabývá myšlenkami na neutralitu internetu , hádejte, co zatím dělá Google. Vedoucí vyhledávací nástroj se rozhodl, že změní kritéria, která používá pro řazení výsledků hledání obsahu internetu, takže obsah nebude už řazen dle popularity, jak tomu je od počátku. Nový systém řazení bude namísto toho používat jako kritérum „co je určeno za pravdivé“.

Tento Orwellovský tah otvírá Googlu dveře, aby mohl homogenizovat myšlení a stát se globálním arbitrem pravdy, se schopností posílat obsah, který prohlásí za „nepravdivý“ do vzdáleného "odpadkového koše u dna". 

Termín řazení výsledků hledání (ranking) označuje pozici, na níž se objeví konkrétní web ve výsledcích hledání při zadání do vyhledávače. Server nebo webová stránka je považována za řazenou vysoko, když se objeví na vrcholu seznamu výsledků poskytnutých hledáním. Podle současného nastavení Googlu, čím vyšší je počet linků na web nebo stránky, tím vyšší je řazení. Bere se v úvahu i obsah, ale hlavně je to o popularitě.

Hal Hodson napsal v článku Google chce řadit weby podle faktů, ne podle odkazů pro New Scientist:
„Vyhledávačem byl vytvořen systém řazení tak, jak ho známe dnes, ale jeho stinnou stránkou je, že webové stránky jsou plné misinformací, které mohou zvýšit své řazení, pokud na ně odkazuje dost lidí.“

Misinformace? Nedávno publikovaný materiál Googlu ukazuje, jakým způsobem toho dosáhnou: každý web nebo stránka dostane „skóre pravdy“ podle toho, kolik je na ní „nesprávných faktů“. Web mající málo „chybných faktů“ bude pokládán za důvěryhodný a bude moci být řazen vysoko. Skóre vypočítané pro každý web bude označováno jako „skóre pravdy založené na znalostech“.

Software Googlu vnese automatickou databázi, která je v současnosti označena jako největší zásoba znalostí v lidské historii, do svého nového Trezoru poznání (Knowledge Vault) . Trezor poznání sbírá a vkládá  informace z celého internetu do báze „faktů“ o světě a lidech, kteří v něm žijí. Jsou to fakta, s nimiž software souhlasí a pokládá je za výraz pravdy, založené na tom, že jsou to fakta přijímaná jako pravdivá většinou lidí.

Webové stránky, které obsahují protikladné informace tomu, co je v Trezoru poznání, budou označeny jako „nepravda“ a budou shozeny až na dno řazení, kam dohlédne jen málo zraků.

Uveďme příklad takové možnosti pravdy:
  • Možná pravda č. 1: Výrobci vakcín jsou altruisté a jde jim o náš nejlepší zájem. Vakcíny, které vyrábějí, jsou bezpečné a vedou k celkovému zlepšení zdraví a délky života.
  • Možná pravda č. 2: Vakcíny jsou nabité toxickými chemikáliemi, nefungují tak, jak říká reklama, a vedou ke zničení imunity a k propuknutí nemoci. Jsou vyráběny chamtivými lidmi.
  • Možná pravda č. 3: V obou možnostech je něco pravdy a něco nepravdy. 

Pokud většina lidí věří v možnou pravdu č. 1, stane se tato pravdou i na Googlu, a weby, které propagují tuto „pravdu“, postoupí v řazení při vyhledávání nahoru. A pokud nejmenší počet lidí věří v možnou pravdu č. 2, weby, které ji nesou, poklesnou při vyhledávacím řazení, a mohou upadnout v neznámost na dně seznamu řazení. Weby, které nesou možnou pravdu č. 3, si pravděpodobně udrží svou současnou pozici.

Až dosud Trezor poznání nashromáždil 2,8 miliard „faktů“  . Z nich je mnoho miliónů považováno za důvěryhodná fakta, což znamená, že model Googlu jim dává více než 90% šanci na pravdivost. Křížové reference nových faktů Trezoru poznání s tím, co už je známo, dávají systému jistou průtočnost.

Nový systém zatím není funkční a nebyla oznámena žádná časová linie pro jeho zavedení. Protože se povědomí o tomto novém systému řazení šíří, jistě budou vzneseny námitky. Určujícím faktorem by mohlo být, zda tento systém budou následovat i ostatní vyhledávače.

31 komentářů:

  1. V následující krátké ukázce z filmové trilogie Pán prstenů je vidět pozorující velké oko. Obdobně výše popisovaný model slouží k pozorování. Ale jak z filmové ukázky vyplývá, nikoli k pozorování věčnému...
    https://www.youtube.com/watch?v=acTlEucunRY
    Některé umělecké představivosti nás pomáhají připravovat na to, co přijde. Takové připravování i jiné připravování potřebujeme, protože každý z nás je vystaven každodennímu vymývání mozků a zahalování pravdy. A jde o to, abychom tomu nepodléhali. Čas pracoval pro nás: Cyklus 26 000 let skončil. Jednoho krásného dne ta rubanice probíhající ve sluneční soustavě skončí a nastane nový cyklus. Změněný v první řadě o to, že v něm nebudou pozorující oka sloužící kdovíjakým nečistým anomáliím a my konečně nastoupíme cestu k duchovní vyspělosti. Je fakt, že se máme snažit každý na svém místě. A je i fakt, že v našem odrovnání od pravdy nejsme sami a máme udatné zastánce, kteří to prostě dokončí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Súhlas....Kto chce vedieť viac, nech siahne po týchto knižných tituloch, ktoré mu to patrične a dopodrobna vysvetlia: ABDRUSHIN Posolstvo Grálu - Vo Svetle Pravdy a Posolstvo Doznieva - predvojnové vydanie a Večné zákony 1.,2.,3. - Natália de Lemeny - Makedonová.

      Vymazat
    2. Máte pravdu ... min.od roku 2007, co to pozoruji, ve Sluneční soustavě probíhá něco jako kosmická válka, hlavně v okolí Slunce. Odkudsi z vesmíru sem směřují obrovské flotily mimozemských lodí velkých až jako planety Saturn. Doplňují je něco jako transportní trubice dlouhé kolem 1,5 milionu kilometrů a průměru kolem 10 - 20 tis.km. Jsou plné modulů a gigantických robotů, které jsou vystřelovány do prostoru, a tyto se pak shlukují v různé objekty různé velikosti. Následně prolétají v okolí Slunce a napadají jiné stroje, které patrolují ve Sluneční soustavě, a hlídají ji před větřelci. Tito vetřelci také napadají Slunce, a snaží se o jeho úpravy či změny. Jejich aktivity jsou napadány Strážci, kteří vetřelce odhánějí od Slunce, a současně ničí jejich stroje a roboty při jejich negativní činnosti manipulací. Gigantické vesmírné "koule" vetřelců o velikosti planet se pokoušejí dokonce krást ze Slunce jeho hmotu, která vetřelcům zřejmě slouží jako palivo nebo zdroj na pohon a chod jejich strojů. Jsou za to opět Strážci napadáni a zaháněni ven do vesmíru. Pokud se tím začnete podrobně zabývat, naleznete na netu poměrně dost informací, fotografií a videí.

      Vymazat
  2. Už žádné pochybnosti a spekulace, konečně přestaneme tápat !! Díky bratře!

    Veřím, že vznikne i nějaký s opačnou logikou, kterým svůj "cinkle" Chromý vyhledávač s radostí nahradím.

    OdpovědětVymazat
  3. ...google nepouzivam uspesne uz rok a pol...
    nech si radi vysledky, ako chce...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A čo používaš miesto neho ?

      Marek & Marek G.

      Vymazat
    2. tůdle nůdle žádný gůgle :-)

      Vymazat
  4. Informácie ktoré mám ja sú, ze z tých miliónov faktov chce Google vybrat niekolo 100 000 ako pravdu. Cize sa tu jedná o totálnu cenzúru....

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Orgonete, možná to na první pohled nesouvisí s tímto článkem, ale asi jenom na první pohled. Proto posílám odkaz na stránky Svobodné noviny.
    http://svobodnenoviny.eu/na-zbytek-sveta-je-nyni-uplatnovana-ta-nejstrasnejsi-zbran-kterou-kdy-lidstvo-proti-sobe-pouzilo/
    Pavel

    OdpovědětVymazat
  6. Nu, něco podobného- novoty, již realizuje Seznam.cz a pokud vím, na námitky, připomínky lidí se nebral a nebere ohled . Takže asi tak :-)

    OdpovědětVymazat
  7. ...Keď toto google zavedie do praxe, dúfam, že Orgonet o tom bude informovať, a ja prejdem potom na iný vyhľadávač.
    Google ako vyhľadávač zatiaľ používam preto, lebo doteraz som žiadny iný nepoužíval.

    Marek & Marek G.

    OdpovědětVymazat
  8. To je absolutně děsivé.

    OdpovědětVymazat
  9. Môžem odporučiť DuckDuckGo ako náhradu: https://duckduckgo.com
    "DuckDuckGo je internetový vyhledávač, který se dostal do povědomí lidí, kvůli tomu,že nesleduje a nedostává uživatele do tzv. filtrovací bubliny. DuckDuckGo nijak neprofituje prodejem osobních informací svých uživatelů." - Wikipedia

    OdpovědětVymazat
  10. Kdo bude mít zájem,ten svůj web si najde i na webovém chvostu.Nehledě na to, že drtivá většina lidí co Orgonet navštěvují jsou lidé na vysoké mentální úrovni a ti si pravdu dovedou najít svými prostředky.Větší nebezpečí pro systém by bylo, kdyby se tito lidé-a nevylučuji že k tomu dojde-dejme tomu jednou za půl roku osobně všichni setkali! Nadka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tvůj pohled se mi vážně líbí, třeba k tomu fakt dojde!!

      Vymazat
    2. Ahoj všem, to osobní setkání by bylo velmi zajímavé a myslím, že organizovat by to šlo. Net jde stále víc pod kontrolu elit, takže reálné setkání by ukázalo elitám, že jim nepomůže nic. Navíc, kdyby jsme se sešli 4krát do roka a o veškeré získané informace se podělili, nemělo by to chybu:o)

      Vymazat
    3. Tak hurá do toho a půl je hotovo :-)

      Vymazat
    4. Je to jen na nás,je to jednoduché,Dam svůj email-marichrt@email.cz a budu čekat až se mi ozvete.Bylo by dobré napsat kde žijete a podle toho a počtu lidí najdem místo setkání.Je dnes úplněk,svíčky mám zapálené,přání dodám.Nadka

      Vymazat
  11. A jak se bude ověřovat, jestli je to pravda nebo ne, když si natočím svoje video a umístím je tady na Youtube, stejně jako jsou tyto dvě, které je to pravé ??? Nebo naopak, nejsou nakonec obě dvě fumělé alzifikáty ???
    https://www.youtube.com/watch?v=_LnFB9vStH8
    *********************************************************
    https://www.youtube.com/watch?v=oNVm6LGB11c

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, tomu se právě říká cenzura :)

      Vymazat
    2. Tak to jsem fakt zvědav, kde se ocitne Orgo!
      To se hned zjistí, jak jim ten logaritmus pravdy pracuje. :)

      Vymazat
    3. Blbě, protože dělají stále chyby za chybou, které je odhalují a usvědčují ze lží a manipulací !

      Vymazat
  12. Lidé vycházejí z toho, že korporace jako třeba Google jsou nezávislé podnikatelské subjekty, kterým záleží na co nejlepším poskytování služeb, protože to je základem dobrého byznysu. Není tomu tak ,všechny velké a nejakým způsobem důležité nadnárodní korporace jsou prostřednictvím majetkových a mocenských vztahů kontrolovány z nejvyššího patra globální mocenské pyramidy. To není spekulace, to je zkušenost. Každý kdo má dost času sledovat "cvrkot" a nemá hlavu jenom na to, aby mu nepršelo do krku, to vidí celkem zřetelně. Je to součástí plíživého utahování obojku na krku svobody. Pavel Jan

    OdpovědětVymazat
  13. Ty všeobecné sledovací praktiky jen potvrzují, že je tady někdo, kdo se bojí, aby nepřišel o svou moc, peníze a další výdobytky.
    Totalitní sledovací praktiky ze druhého břehu velké louže jsou zjevně nad evropským právem.
    http://worldtruth.tv/facebook-breaks-eu-laws-tracking-all-visitors-even-non-users/
    Vlka se nemusíme bát. Strach spoutává a slouží ne nám, ale parazitům.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nezapomínejte, že Německo je stále protektorátem USA. To nikdo od Norimberských procesů dosud nezměnil. A Merkelová je tudíž jen trpěným vazalem Washingtonu.

      Vymazat
  14. Zdá se, že Owerlovský systém funguje na gůglu už nyní. Opravdu cenné informace nacházím po všech možných odkazech na filmy apod. zbytečnosti až kdesi na 50.-té stránce.

    dan.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pište si, že starší filmy, ukazující futurismus totalitní společnosti, odhalující různá svinstva mocných tohoto světa, budou brzy v trezorech ! Proto si je včas stáhněte, ať máte na co koukat, a o čem přemýšlet.

      Vymazat
  15. Tak na tohle už poukazoval vyhledávač ...http://www.cnews.cz/nesmirovaci-vyhledavac-duckduckgo-umi-odpovidat-i-v-cestine

    OdpovědětVymazat
  16. Te duck je bezva, uz ho pouzivam, a kacer udela i usmev na tváři

    OdpovědětVymazat
  17. Proč byl asi uveden na trh internet a do ruky nám dali mobil?Aby to VELKE OKO melo jednodušší...a ovečky se jim budou pěkně houfovat do ohradek.
    Pokud před lety někdo volal po osvícení , muselo OKO zasáhnout a pribrzdit probouzeni lidstva.Už se to však stalo a je jen otázka času kdy a jak ...

    OdpovědětVymazat
  18. Nechapem tento článok. Google je webová stránka rovnako ako táto. Každá publikuje čo uzná za vhodné. Ak sa Vám určitá stránka nepáči, nechoďte na ňu. Je veľa vyhľadávačov z ktorých sa dá vybrať.

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.