20. března 2015

Obří Teslova věž na výzkum blesků

Díky čtenáři za námět pro článek.

Tzv. Teslova věž u Moskvy je údajně odstavené vědecké zařízení, patřící do historie ruského (vojenského) výzkumu (i když zřejmě ještě občas poslouží i dnes). Je jí už více než 40 let. K čemu to je/bylo?

Následující informace z RT vše vysvětlují. Určitě tedy neříkají, co není nezbytné, ale myslím, že tomu můžeme dost věřit, protože se jedná o staré zařízení. Dnešní vojenský výzkum a využití zbraní je už nejméně o dvě generace zbraní dále. Samozřejmě v utajení ... i částečné informace však napovídají, kudy se výzkum ubírá.

Civilní vědci možná ještě "potřebují zkoumat blesky", avšak dnešní modifikátoři počasí i armáda mají zajisté blesky ve svém běžném arsenálu prostředků a zbraní. Podivné blesky bez hromu můžeme zažít při skoro každé "letní" bouřce (všechny jsou umělé). Podivuhodné řady a skupiny blesků zobrazují i některé satelity, viz například zobrazení Meteox http://www.meteox.com/h.aspx?r=&jaar=-3&soort=lightning . 

  

Obří Teslova věž v Rusku: Výzkumný ústav blesků
Na základě dvou výše uvedených článků sepsal OrgoNet



Ne, to není kolonie mimozemšťanů, ani stroj času, ani ruská verze amerického ionosférického programu HAARP. Je to zařízení zvané „stroj na blesky“ ze sovětské éry, umístěné v lese nedaleko Moskvy.

Snímky dronem ze vzduchu: https://youtu.be/vJoTw8YdHAs

Je to testovací zařízení Ruského elektroinženýrského institutu v poklidném městečku Istra, 40 km od Moskvy. Je umístěno v docela malém lese v blízkosti kláštera Nový Jeruzalém na kraji města. 



Tajné vysokoapěťové testovací zařízení bylo postaveno koncem 70. let pro testování izolací na ochranu vozidel, letadel a elektronického zařízení před bleskem.

Zařízení je naprosto jedinečné. Nikde na světě nic takového neexistuje, zejména proto, ž jeho napěťová kapacita je mimořádná. Na vrcholu operační kapacity, při vybíjení blesku na izolovanou platformu, má obří Marxův generátor sílu rovnou všem elektrárnám Ruska – tepelné, vodní, jaderné, solární i větrné elektrárny dohromady. Ale pouze po dobu 100 mikrosekund. 



Marxův generátor byl pojmenován po německém inženýru Erwinu Otto Marxovi, který ho popsal v r. 1924. V Rusku je znám jako generátor Arkadyjeva a Marxe, protože ruský fyzik Vladimír Arkadyjev a jeho spolupracovník, známý režisér vědeckých filmů Nikolaj Baklin, sestrojili takzvaný „stroj na blesky“ už v roce 1914.

„Stroj na blesky“ v Istře, jedinečný v kapacitě výboje, se skládá z kaskády 3megawattového transformátoru, z 9megawattového pulsního generátoru napětí o výšce 39,3 m, který je schopen vytvořit umělý blesk o délce 150 m, a je pokládán za nejdelší na světě, a z konstantní jednotky o napětí 2,25 megawattu. 



Testovací lavice vybíjí blesk požadované kapacity na speciální silně izolovanou platformu, kde je umístěn testovaný materiál. Platforma je plná senzorů, které ukazují, jak elektrický výboj ovlivnil testovaný předmět. 

Video: Generátor blesků v akci: https://youtu.be/YDPRqzHS0xU


Když je zařízení v provozu, statický náboj v „horké zóně“ je tak velký, že všem přítomným stojí vlasy na hlavě. Personál zařízení jednou řekl pro televizi, že jednou na testovací pole zařízení vnikl jakýsi zvědavec, právě v průběhu experimentu, když byly kondenzátory nabity na maximum. „Bůh ví, jak se stalo, že zůstal naživu a nebyl zasažen výbojem“, řekl výzkumný pracovník zařízení.



Říká se, že blesk potřebuje ještě důkladné zkoumání, a několik spálených stromů v okolí testovací lavice připomíná, že je velmi těžké ho ovládat.

Výzkumné centrum v Istře provedlo v době Sovětů mnoho testů. Mezi posledními provedenými byly testy ochrany před bleskem ruského superjetu Suchoj. 



Provoz zařízení je nesmírně drahý, a tak je zapínáno jen pro zvláštní příležitosti.

Na rozdíl od zařízení High Frequency Active Auroral Research Program (HAARP) v USA Marxův generátor v Istře nikdy nebyl určen k modulaci počasí, ale podobně jako HAARP se podílel na konstrukci zbraní budoucnosti. 

Allure - simulátor elektromagnetických pulsů

V blízkosti tohoto zařízení je ještě jedno testovací centrum, zvané „Allure“. Je to stacionární simulátor elektromagnetického pulsu (EMP) potřebný pro testy odolnosti vojenského a civilního leteckého hardwaru vůči elektromagnetickým polím přirozené a umělé povahy. 



EMP vytvořený jadernou explozí je schopen terminálně poškodit elektronické vybavení, takže schopnost vytvářet umělé EMP, zejména bez jaderné exploze, je pro vojenství velmi cenné. Generálové všech zemí sní o elektromagnetických pulsních zbraních.

Komplex Allure byl postaven jako součást grandiózního vědeckého projektu, má dóm o výšce 118,4 m a šířce 236,5 metru. Když byla konstrukce téměř hotova, obludná struktura implodovala a spadla, časně ráno 25. ledna 1985. Budova nebyla nikdy rekonstruována, i když její kruhová základna je vidět z vesmíru (55° 55’ 8”N, +36° 49’ 7”E).

I když se kopule zřítila kvůli chybám v konstrukci, kolaps měl nezamýšlené historické důsledky. Vysoce postavený představitel sovětské komunistické strany, který měl dohled nad stavbou Isterského dómu, byl vyhozen ze svého místa a potrestán umístěním v odlehlé oblasti. Byl nahrazen svým kolegou komunistickým aparátčíkem Borisem Jelcinem, který byl pozván, aby pracoval v Moskvě, a stal se prvním prezidentem Ruska.

13 komentářů:

  1. https://www.youtube.com/watch?v=WKKQ7drsCbo https://www.youtube.com/watch?v=SkJuv24Kw90

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nechápu souvislosti 1. Odkazu a druhý nefunkční...

      Vymazat
  2. Ta plošina kde se to vybíjí nebude jak píšete silně izolovaná. Měla by být spíše uzemněná a to do spodní vody a nebo do nějakého podzemního horninového masivu. Jinak tyhle blesky parádně čistí vzduch, podobné expedimenty ale asi v 1000x menším měřítku můžete zkoušet i doma s ionizátorem vzduchu na bázi soustavy kondenzátorů tzv. darlingtonovo zapojení které má tu výhodu, že se nabíjí aniž by jím tekl proud. Sám s tím mám dobré zkušenosti. Další info viz. http://ionizace.blogspot.cz/?m=1

    OdpovědětVymazat
  3. Co tomu říkáš, Orgo, už třetí den je slunečno a bez jediné chemočáry. Co tím klimouši sledují ? To už tady nebylo několik let !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, máš pravdu, je jasný, že finance jsou vyčerpány.

      Vymazat
    2. Nene, já vidím letadla a chemočáry pořád

      Vymazat
    3. Ne, finance nejsou vyčerpány, jejich zdroje financí jsou totiž bezedné. To krásné počasí i o víkendu, bez jediné chemočáry, je patrně kvůli té Vrahounské okupační jízdě. Dokud budou projíždět Českem, dotud zde bude vzorné slunečné počasí bez jediného chemtrailsu.

      Vymazat
    4. Pořiď si dalekohled. Lítaj o hodně vejš a pokud je mi znamo z jiných článků na tomto servru, tak vyvinuli přece nějakou směs co se rychle rozpouští a tím pádem ji není tak vidět. Navečer bylo vidět hodně, že je nastříkano. Kde to bydlíš?

      Vymazat
  4. neboj,právě začali,áno uvidíme výsledek

    OdpovědětVymazat
  5. Orgo dekuji. A s timmchemem na obloze. Nenechte se zmást, litaji, a chemuji. Jen jim to jinak coudi, stravil jsem dva dny na cestach po Čechach mel dost casu to sledovat.Vypada to, ze ten pilot, jak mluvil, ze zacnou letat od letosniho roku s novym matrosem mel pravdu. Dnes od 15 hodin jiz leteli jak divi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máte pravdu. Dnes ráno mezi 6 a 7 hodinou lítali na straně vycházejícího slunce jak vzteklé vosy. 6 letadel chemosprejovalo čáry v jednom směru. Přes ně šikmo křížem jiné 4 tvořily síť. Před 7 hodinou začaly sprejovat i od západu a SZ další letky. Chvílemi to vypadlo spíš jako vzájemný nálet dvou znepřátelených letek proti sobě. Je zajímavé, že asi během 15 - 20 min. ty chemočáry téměř zmizely, a bylo nutné hodně ostřit zrak,aby byly vůbec vidět. Teď lítají také, ale v mnohem větším rozptylu a počtu, než tomu bylo ráno.

      Vymazat
  6. Jojo, taky jsem si myslel, ze na sebe naletávaji.A dnes jiz uspešne pod mrakem..hodne napovi, ze slunce je stale za Al hlinikovym zavojem, je do bila.

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.