17. prosince 2013

Stop těžbě zlata v Mokrsku

Ahoj Orgo :-) myslím si, že se nás to týká všech ..né jen Středních Čech...
http://stoptezbezlata.cz/
Díky moc za vyvěšení.
Jirka Toth

Orgonet: Rádo se stalo!
Veškeré informace včetně podpisu petice na výše zmíněném webu.

Z diskuse k petici:
Problematika těžby zlata ve vztahu k platné legislativě a z pohledu ekonomie

Dne 14. 2. 2013 požádala společnost Astur Bohemia s. r. o., stoprocentně vlastněná kanadskou společností Astur Gold, o povolení průzkumných prací ložisek zlata u obcí Mokrsko, Čelina a Prostřední Lhota. Uvedeným cílem průzkumu je přepočet zásob zlata a aktualizace možnosti a podmínek využitelnosti ložisek. V minulosti, v letech 1980 – 1990, byla tato ložiska již důkladně zkoumána na náklady státu, tedy ČSSR. Hodnota těchto průzkumů provedených v minulosti se dá odhadnout v dnešních cenách na částku 250 – 300 mil Kč. Oproti tomu je cena průzkumných prací, o které žádá Astur Bohemia s. r. o. sotva desetinová, lze ji odhadnout na cca 20 mil. Kč. Výsledky původních průzkumných prací bude mít ovšem k dispozici.

Co plyne z toho, když bude průzkum ložiska zlata povolen společnosti vlastněné zahraničními vlastníky? Na tuto otázku odpovídá kromě jiných zákonů především zákon 44/1988 Sb, takzvaný Horní zákon, tedy zákon o ochraně a využití nerostného bohatství. Je to zákon, který samozřejmě nepočítal s tím, že by nerostné bohatství mohl vlastnit někdo jiný než stát nebo státní organizace (vznikl před rokem 1989).
Dle § 11, odst. 3 zmíněného zákona je organizace provádějící průzkum oprávněna nakládat s nerosty získanými při vyhledávání a průzkumu ložisek. Takže práva na vytěžení ložiska, které do teď vlastní stát, přejde na Astur Bohemia s. r. o. nebo její následovníky. Podle § 24, odst. 3 téhož zákona má přednost při získávání souhlasu ke stanovení dobývacího prostoru organizace, pro niž byl průzkum ložiska proveden, tj. zadavatel. Lze se domnívat, že tímto zadavatelem je mateřská kanadská firma Astur Gold a na ni toto právo tedy přejde.


Jediná možnost, jak lze v současnosti ložisko efektivně vytěžit, je způsob tzv. kyanidového loužení, za pomocí prudce jedovatého kyanidu. Tento způsob těžby je v současnosti v ČR zakázán (zák. 44/1988, § 30, odst. 2). V souladu s § 14, odst. b stále citovaného zákona však lze uvažovat o možnosti využít ložisko v budoucnosti s ohledem na očekávaný technický a ekonomický vývoj. Stále zůstává právo vytěžit ložisko tomu, kdo provedl průzkum. Samozřejmě se tu otvírá prostor pro lobování za odstranění překážek pro těžbu zlata, včetně zrušení zákazu kyanidového loužení. Že nejde o plané obavy dokazuje zamýšlená a zatím neplatná novela surovinové politiky státu připravená pod vedením bývalého ministra Kuby, která už podstatnou část překážek pro těžbu zlata odstraňuje. Kdyby se v budoucnu, až budou například vyvinuty ekologicky šetrnější technologie, snažila Česká republika zpochybnit platné právo těžaře na vytěžení ložiska, čeká ji s velkou pravděpodobností arbitrážní spor s nedozírnými finančními následky. 

Co z toho všeho bude mít Česká republika a její občané? Podle § 32a, odst. 4 stále citovaného zákona 44/1988 Sb má ČR nárok na maximálně 2,5% z ceny vytěženého kovu s dodatkem, že tyto prostředky budou účelově použity k nápravě škod na životním prostředí způsobených dobýváním ložiska. Kdyby stát v budoucnu vytěžil zlato prostřednictvím státní firmy, jako se to děje například v Norsku při těžbě plynu a ropy, získal by do státní pokladny mnoho desítek miliard korun. Takto získá pouhý zlomek výnosu z těžby, ale povinnost sanovat ekologické škody. Zbytek zisku skončí v cizině. 

V souvislosti se vším uvedeným zní až komicky, že základní jmění Astur Bohemia s. r. o. je 200 000 Kč.

ing. Zdeněk Muška

12 komentářů:

  1. je to PARADOX,že uprchlíci nejen z Legerovy ulice,či Sokolské najednou čelí zlatokopum,at je to v nádherném Středním Povltaví,nebo u Suchdola,kde se chystají bud BREJLE--mimourovnová křižovatka,nebo nedaleko sedající letouny na novou runway..Holt měli spíše prosazovat nějakou BLANKU pod Severojižní magistrálou,měli by nahoře ted klídek....Ovšem,to by muselo být politicky NEKOREKTNÍ udělat MÝTO za padesát za prujezd a pak za ty prachy stavět...Za výběr od 1990 by byly tunely pozlacené,kdyby byla záruka,že výběr jde do STÁTNÍ BANKY,kde to nikdo nerozkrade....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nic ve zlym Karle,ale zjisti komu patri a slouzi statni banka :-(.......asi jako "Ceska" sporitelna,posta,atd...........situace je mnohem horsi nez si kdo vubec troufne i pesimisticky odhadovat. Spis uz je mnohem a mnohem kratsi jmenovat co nam jeste patri,nez nepatri...........

      Vymazat
    2. K čemu výběr do státní banky? Ta již rozhodně nepracuje pro blaho občanů ČR. Viz. nedávné ponížení koruny vůči euru. A můžou kecat, co budou chtít. Výsledek jejich rozhodnutí mluví za vše!

      Vymazat
    3. mluvím o odporně socialistické STÁTNÍ SPOŘITELNĚ,která PRVNÍ zavedla bezhotovostní sporožiro a kam jsem vlezl v roce 1988 a odkud jsem zbaběle utekl až v roce 2010 k FIO BANCE...Dědkovi dochází pomááálu,že STÁTNÍ,není,že není ČESKÁ,ale RAKOUSKÁ,i když se jmenuje ČESKÁ...Zeptat se Livie Klausové,jak se tunelovala STÁTNÍ SPOŘITELNA na Českou rakouskou....NÁM patří rodný jazyk,tot vše,milí junáci...Česká voda,je ROTSCHILD VODA, České máslo je polské máslo.....atd....

      Vymazat
    4. to máte nějaké pomýlené, nevidím žádné špinavé peníze :-(

      Vymazat
    5. Pomyleny to mas ty,ja uz hodne dlouho nevidim zadny "cisty" penize!.......

      Vymazat
  2. Tak to je zajímavé. Já, když si vezmu detektor kovu a něco v zemi najdu, (čili provedu průzkum), tak to musím odevzdat státu a oni si to mohou nechat?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nemůžeš ani provádět ten průzkum...viz legislativa

      Vymazat
  3. http://www.zvedavec.org/vezkratce/7625/

    Asi už to je pasé. Pepé.

    OdpovědětVymazat
  4. Kto je skutočný záujemca o ťažbu možno nik nevie.
    Zrovna ako na Aljaške, ked sa protestovalo proti ťažbe diamantov. Dlho trvalo kým sa objavily infá o eminenciách - UK family a fy Bush.
    :-/ , možno sú za tým anunakies ?? :-D Hi

    OdpovědětVymazat
  5. Škoda že dnes spoustu lidí a především mladých lidí spadá do kategorie ultra-pseudo ekologů. Spoustu facebooku, moderních technologí, ale nikdo si už neuvědomuje, že je třeba nerostných zdrojů a především jejich dobývání. Vaše názory jsou silně omezené, založené na nedostatku vědění, na neschopnosti bilancovat a neschopnosti objektivně se dívat do budoucna. Škoda.
    Ať se točí kolečka na těžních věžích!!!
    Podpořte těžbu nerostů v ČR!!!
    KSB

    OdpovědětVymazat
  6. Na toto téma jsem se rozhodla vypracovat diplomovou práci. Touto cestou bych chtěla poprosit všechny, kteří by chtěli pomoct o vyplnění dotazníku "STOP těžbě zlata." Věřím, že co největší medializace je také jednou z cest, jak těžbu a průzkum oddálit/odvrátit. Děkuji předem všem, kteří si na dotazník udělají 5min. čas. stačí kliknout na odkaz. http://www.survio.com/survey/d/O7X3E1F9K3C3N0D5X

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.