6. prosince 2013

Šťastní to lidé (rok v tajze)

Přeji hezké žití orgo,
dovolím si poslat odkaz na dokument ČT, kde sice zabíjejí soboly z důvodu zisku.......to bych nechal na diskuzi, ale ukazují jak se přežívá v tajze, jak někdo může dopadnout a k čemu nás systém tlačí. Jinak mně osobně stačily dvě hesla :
1. Vytrvalost
2. Pracovitost
Navíc nebyly myšleny pro systém, ale pro přežití.
Raději to zkoukni, je to dost kontraverzní ohledně některých návštěvníků Tvého webu, nerad bych někomu ublížil, raději bych s oponenty ten rok se pokusil stejně strávit (třeba se sponzor najde).


vladzem

Orgonet: Díky za úchvatný dokument ... úplně mě nadchl.

Zveřejněno 15. 09. 2013
Taiga
Život lovců u řeky Jenisej v srdci sibiřské tajgy. Německý dokument Wernera Herzoga (v anglickém znění s titulky)
Navštívíme vesnici Bakhtia. Evropanům připomínají zdejší podmínky zimu, ale tady je jaro. Jsme totiž v srdci Sibiře. Nekonečná divočina kolem se nazývá tajga. Nevedou tu žádné silnice, ani železnice. Existují jen dva způsoby, jak se sem dostat: vrtulníkem nebo lodí. Řeka Jenisej je zamrzlá. Lodě se do Bakhtii dostanou jen během pár letních měsíců. Ve vesnici žije asi 300 obyvatel, většina se živí jako lovci kožešin.





6 komentářů:

  1. Ty soboly neloví z důvodu zisku, ale přežití. V tajze není jiný způsob přežití, než něco ulovit, pokud zrovna nevybuduješ fabriku na těžbu dřeva nebo zlatý a diamantový důl.
    Každý si to může zkusit, ale málokdo přežije.

    OdpovědětVymazat
  2. Dík za dobrej dokument na páteční podvečer.
    Ti lidé loví pro přežití ne pro to aby měly tučná konta v bankách.Snaží se žít v souladu z přírodou.
    Slyšel jsem že pokud v Rusku požádáš o občanství dostaneš půdu na hospodářství zdarma.
    Hodně o tom přemýšlím páč už mne nebaví platit ze svejch daní zloděje z našeho vládního aparátu.
    A to jsem docela paličatej vlastenec.
    Díkes
    Martin

    OdpovědětVymazat
  3. Ano, je to pěkný dokument. Je dobré čas od času zkouknout něco o životě lidí mimo civilizaci.
    Co se týče kontraverznosti, kterou vladzem zmínil , já osobně bych v tom lovu nic nepřijatelného neviděla. Všichni se musíme nějak živit, nějak přežívat. Některá zvířata byla i samým Stvořitelem přímo určena ke konzumaci (viz Bible Leviticus). Tedy k lovu. Další důležitou věcí je, že v té vesnici žije jen 300 obyvatel. Tajga je obrovské území. Tudíž, není důvod se obávat, že by pár desítek lovců vyvraždilo celé území.
    Jinak, myslím si, že ti lidé jsou svobodní v tom, že jsou sami sobě "plánovači" svého času. Neotročí pro jiné. Avšak, málo kdo by v takové Tajze dokázal žít.
    Viděla jsem pár ruských dokumetů z takových končin a vesměs mají obyvatelé takových vesniček společný stesk. Ani ruští mladí lidé v těch končinách nevydrží a brzy své rodiče a vesnice opouští, aby našli své štěstí v civilizovaných Ruských velkoměstech. Která je, nevzdělané a neodkojené městkými "pravidly " brzy pohltí a většinou propadají alkoholismu či drogám. Bohužel, všude sahají chapadla "nové doby".
    Zdraví

    dan.

    OdpovědětVymazat
  4. Zabejvam se,mimo jine, prezitim(survival), jednak pro pripad ze se neco semele,podruhy je to muj konicek lovce. Hezkej dokument,poucnej,diky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hm, pane hunter, máte zásoby ?? :-)

      Vymazat
    2. Hm,nemam a nedelam :-)),neni treba,vlezu do lesa a mam pred sebou prostrenej stul,staci jenom znat a umet v nem zit s respektem a uctou k prirode:-).Dokud do nej nebudu na stalo muset,staci mi do nej jenom chodit,to delam tak jako tak,i se svym psem :-).Hospodarstvicko si buduju doma,dokud to pujde,budu v nem.

      Vymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.