18. prosince 2013

GlaxoSmithKline přestane platit lékařům za propagaci svých léků

To, že lékaři jsou placeni farmaceutickými společnostmi za propagaci a předpisování určitých léků, dostávají drahé dárky a jsou vyváženi na "kongresy" do exotických destinací, je i u nás známá věc. 

Viz např. článek http://orgo-net.blogspot.cz/2012/02/jak-farmaceuticke-firmy-uplaceji-lekare.html.

Zpráva, že GlaxoSmithKline s tím končí, by mohla být pokládána za dobrou zprávu a změnu k lepšímu. Ale tak nějak tuším, že asi nepůjde o zásadní obrat v morálce společností označovaných jako BigPharma , nýbrž že tyto společnosti už mají vymyšleno, jak to dělat jinak, aby se jim zisky neztenčovaly ... a ty doktory na to potřebujou ...

Tipuji, že už mají "zalobováno" u úplatných politiků na nový zákon, který přečurá onen zákon z Obamacare ...

Jedna z největších světových farmaceutických společností přestane platit lékaře za propagaci svých výrobků

17. prosince 2013
Překlad: OrgoNet


GlaxoSmithKline, britská farmaceutická společnost, v pondělí oznámila, že už dále nebude platit lékařům http://www.nytimes.com/2013/12/17/business/glaxo-says-it-will-stop-paying-doctors-to-promote-drugs.html?hp&_r=0 za propagaci jejích výrobků – což je kontroverzní praxe farmaceutického průmyslu, za jejích ukončení bojují zastánci zdravotní reformy již roky. Glaxo je první velkou farmaceutickou společnosti, která přiznala posun své politiky v tomto směru. Tento posun může napomoci k tomu, aby je následovala i jejich konkurence.

Rozhodnutí společnosti přichází přesně rok předtím, než bude v USA dle zákona Obamacare nutné, aby výrobci léků přiznávali tyto typy plateb http://www.policymed.com/2013/02/physician-payment-sunshine-act-final-rule-quick-reference-guide.html . Od příštího září budou údaje o finančních kompenzacích, které lékaři dostávají od Big Pharma, veřejně dostupné v prohledatelné databázi.

To je kulminace nejméně šesti let legislativního tlaku, aby tato oblast byla učiněna přehlednější. „Pacienti by měli mít právo vědět, zda jejich lékař bere peníze od některé lékové společnosti, nebo má finanční zájem na něčem, co předepisuje,“ řekla senátorka Amy Clobuchar (D-MN), podporující od r. 2007 návrh zákona o přehlednosti, který skutečně vyústil v reformu zdravotního zákona. http://www.startribune.com/business/217257051.html

Tento typ finančního vztahu mezi lékařskými profesionály a farmaceutickými společnostmi se stal v minulých desetiletích zcela běžným. Farmaceutičtí obři platí lékaře za to, že propagují jejich léky na konferencích, a někdy financují cesty lékařů na mezinárodní konference jen proto, aby tam hovořili ve prospěch společnosti. V r. 2010 investigativní web ProPublica vydal přehled Dolary pro lékaře http://projects.propublica.org/docdollars/ , kde bylo poprvé zveřejněno, jak mnoho jsou lékaři placeni, aby prosazovali farmaceutické výrobky. Podle nedávného průzkumu Financial Times http://digitaljournal.com/article/351251 velké farmaceutické společnosti zaplatily v r. 2012 americkým lékařům více než 1 miliardu dolarů.

Dle nové politiky kterou má společnost Glaxo v plánu zavést na celém světě do r. 2016, už nebude platit lékařům, aby navštěvovali konference a mluvili o jejích produktech. „Uznáváme, že máme důležitou roli poskytovat lékařům informace o našich lécích, ale musí se to dít jasně, průhledně a bez jakéhokoli podezření na konflikt zájmů,“ řekl výkonný šéf společnosti Andrew Witty v prohlášení. http://www.reuters.com/article/2013/12/17/us-glaxosmithkline-payment-idUSBRE9BG03620131217

Společnost Glaxo byla nedávno zapletena do několika finančních skandálů týkajících se vysokých zisků. V současnosti se vyšetřuje obvinění z úplatků v Číně, za údajné ilegální placení lékařů, aby podporovali prodej léků.

Minulý rok zaplatila společnost americké vládě rekordní mimosoudní vyrovnání 3 miliardy dolarů http://www.nytimes.com/2012/07/03/business/glaxosmithkline-agrees-to-pay-3-billion-in-fraud-settlement.html za obvinění ze zavádějích informací ohledně několika svých léků.


1 komentář:

  1. Bylo nacase,vsichni by meli,mozna se "doktori"(prodavaci pilulek na zabijeni) naucej zpatky zase lecit.

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.