5. prosince 2013

Bezlepkové stravování se v Americe stává běžnou záležitostí


Bezlepkové stravování se stává běžnou záležitostí : 
téměř 1/3 Američanů se vyhýbá lepku

http://www.naturalnews.com/043089_gluten-free_diet_mainstream_America_celiac_disease.html
1. prosince 2013, Ethan Huff
Překlad: OrgoNet

Americký průmysl zpracovávající obiloviny je v těchto dnech zajisté zachvácen panikou, protože stále více spotřebitelů se snaží vyhýbat výrobkům obsahujícím lepek. Podle posledních dostupných údajů je to téměř každý třetí, celkem asi 105 miliónů Američanů, kteří se nyní aktivně vyhýbají lepku z důvodu diagnózy celiakie, citlivosti nebo nesnášenlivosti lepku, i z důvodu osobní volby. Což odkazuje, že označení „bez lepku“ se stalo oficálně záležitostí běžné volby.



Novinář Matthew Boyle, dříve horlící v deníku Bloomberg na to, co pokládal za pouhou otravnou módu, nyní vysvětluje, že mnozí výrobci potravin musejí předělávat receptury svých výrobků, aby odpovídaly rostoucí poptávce po bezlepkových potravinách. Společnosti jako General Mills a Kellogs například vyjímají z některých svých výrobků nejen pšeničnou mouku, ale i přísady podezřelé z obsahu lepku, jako sirup z ječného sladu.


To je dobrá zpráva pro asi jedno procento Američanů, kteří trpí celiakií, což je autoimunitní onemocnění trávicího traktu vedoucí k vážnému poškození tenkého střeva. Ještě před 10 lety měli celiakové mnohem větší potíže sehnat bezlepkové potraviny. Nyní se však již mnohem větší část populace rozhodla přidat k úspěšnému bezlepkovému hnutí, což vytvořilo poptávku po potravinách neobsahujících pšenici.

Mnozí skeptikové říkají, že zvolit si bezlepkovou stravu, aniž by byla diagnostikována celiakie, je hloupost. I když stále přibývá výrazných důkazů, že až 70% populace trpí nějakou formu nesnášenlivosti či citlivosti na lepek, které mohou být doprovázeny okamžitými i vážnými symptomy, jsou kritikové, kteří toto odmítají a prohlašují, že to vše je jen produktem „prodeje knih o škodlivosti lepku a podpory celebrit“. Ale je to správné tvrzení?

Vlivný lékař praví: Milióny Američanů jsou poškozovány moderními odrůdami pšenice.

Dnes mají milióny lidí nevysvětlitelné trávicí potíže a další zdravotní problémy, a přechod na bezlepkovou stravu mnohým z nich pomohl zlepšit či vyřešit tyto problémy. Pokládat bezlepkové šílenství za bezduchou módu, při níž nevědomá veřejnost následuje neinformované celebrity, je povýšený a nevědecký názor.



„Je zdokumentováno, že pšenice má zvláštní účinky na lidi: podpora chuti k jídlu, vystavení exorfinům, které aktivně působí na mozek (opak vnitřně vytvářených endorfinů), přehnaný nárůst krevního cukru, který vyvolává střídání cyklů sytosti a zvýšené chuti, proces glykace, který je v pozadí nemocí a stárnutí, zánětlivé účinky a pH efekty, které erodují chrupavky a poškozují kosti, a aktivace chybných imunitních reakcí,“ píše dr. Wiliam Davis ve své knize Wheat Belly (Pšeničné břicho) (bestseller New York Times). (Česky Život bez pšenice, viz např. http://www.palmknihy.cz/web/kniha/zivot-bez-psenice-5777.htm)

„Z konzumace pšenice pramení celá řada nemocí, od celiakie, při níž pšeničný lepek poškozuje tenké střevo, až po řadu neurologických onemocnění, diabetu, srdečních chorob, artritidy, podivných vyrážek a paralyzujících schizofrenických halucinací.“

Mnohé z toho lze přisuzovat faktu, že moderní odrůdy pšenice obsahují až 40x více lepku než odrůdy našich předků, protože ve snaze o zvýšení výnosu je po dlouhou řadu let aplikováno selektivní křížení, hybridizace a dokonce i techniky genetické modifikace. To znamená, že typy pšenice konzumované dnešními lidmi jsou dalece odlišné od typů tradičně konzumovaných starodávnými společnostmi.

„Odrůdy pšenice jsou hybridizovány, kříženy a geneticky měněny, aby se rostliny staly odolnými proti vnějším podmínkám jako sucho a patogeny, například houby.“ dodává dr. Davis. „Ale genetické změny jsou zaváděny zejména proto, aby se zvýšil výnos z akru. Enormní pokrok ve výnosech si vyžádal drastické změny v genetickém kódu. A za takové zásadní genetické změny je teď třeba zaplatit.“

(Úryvek z knihy dr. Davise „Pšeničné břicho“ na http://www.lef.org/magazine/mag2011/oct2011_Wheat-The-Unhealthy-Whole-Grain_01.htm

Zdroje tohoto článku (anglicky):
http://www.bloomberg.com
http://www.lef.org
http://www.wheatbellyblog.com

Česky o účincích lepku: http://www.annajermarova.cz/tag/obezita/
Kniha dr. Davis: Život bez pšenice např. http://www.palmknihy.cz/web/kniha/zivot-bez-psenice-5777.htm

P. S. Orgonet:
Asi tak 15 let svého života se živím bezlepkově. Nemám celiakii, ale tělu to dělá dobře. Když občas neodolám (třeba ve Francii si člověk musí dát bagetu - která chutí a kvalitou nemá nic společného s tím, co se u nás vydává za francouzskou bagetu - nebo v Itálii pizzu), po pár dnech se tělo začne nespokojeně ozývat.
Bezlepková strava není vůbec dražší než běžná, naopak. Jen se člověk musí odpoutat od obecně oblíbeného omylu, že k výživě je nutné PEČIVO (bezlepkové stojí opravdu majlant, a kdo je zvyklý živit se salámem a pomazánkama ... Pečení z bezlepkové mouky mě brzy přešlo, neb ať děláte co děláte, stejně vám to nechutná. A objevíte mnohem lepší moučníky z bezlepkových surovin...)
Bezlepková strava je úplně přirozená, nepotřebujete vůbec nic drahého průmyslově zpracovaného, zcela postačí základní suroviny zelenina, maso a trochu bezlepkových obilnin jako jáhly, pohanka, rýže.
Např. kdo ještě trvá na sacharidové snídani (dnes už přežitek), může si dát obilnou kaši nebo palačinky z bezlepkových obilnin. Nic z toho se nemusí kupovat draze s krabicí, velmi snadno se vše udělá z původních surovin. A ty různé kukuřičné či rýžové či pohankové plátky se taky dají použít ...
Prostě, jakmile se naučíte takhle stravovat, není to ani nejmenší problém, a to ani společenský. Asi jako když se učíte jezdit autem - nejprve je všechno těžké, a najednou to ani nevnímáte.
Jen to nesmíte lidem cpát, mají vás za blázna (:-)))

25 komentářů:

  1. Mohu jen doporucit.
    Je to moje osobni zkusenost.
    Dobra zkusenost.
    Kdy jsem se konecne zbavila hypertenze a rychleho tepu.
    Prvni kontakt s metodou jsem mela na polskem internetu.
    Tara Seleste
    Nejsem celiak.
    http://nowadebata.pl/2011/10/13/buszujacy-w-pszenicy/

    OdpovědětVymazat
  2. Jde v podstatě o paleodietu, přišel s tím můj dospělý syn. Zbavila jsem se pneumatiky okolo pasu. Doporučuji, vytvaruje se hezky postava a netrpíte hladem...

    OdpovědětVymazat
  3. nedávno zde byla přednáška paní doktorky bláhové o MMS a v tý přednášce říkala že za všechny potíže s lepkem můžou paraziti. Tak jak to teda je?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No faktem je, že čím více parazitů v těle, tím víc energie musí vydávat imunita na jejich likvidaci-především jejich vyměšování je velmi toxické.
      U některých lidí naměřím 15 zátěží, u jiných i přes 60 přemnožených mikroorganismů mimo kontrolu imunitního systému (všeho druhu-plísní, virů, bakterií a parazitů). Jaknile se posílí imunita, automaticky se snižuje i množství zátěží. Problém je v tom, že málo kdo ví, čím a jak posílit imunitu. Jedna věc však funguje spolehlivě. Přípravek MMS/CDS. Dovede pěkně zatočit s mnoha mikroorganismy, včetně plísní. A to velmi výrazně. Ne však se všemi. Všechno má své hranice.
      Proto se často nasazují antihelmintika, což je oblíbená praxe p. Bláhové (není to doktorka, ale inženýrka čehosi).
      Pokud by byla imunita v normě, tak by v pohodě zvládala lepek. Bohužel už dlouhá léta je nabízená strava v obchodech v tak strašném stavu, že běžný konzument měsíc za měsícem zdravotně klesá, až se překročí hranice mezi zdravím a nemocí.
      Veselé dny všem,
      Jirka K.

      Vymazat
    2. Dal som si pauzu s jedlom: 11 dni iba voda (destilovana, alebo taka aka bola k dispozicii v praci).
      Po poste nemam ziadnu chut na sladke a to mam nakupene Raw cokoladky, vobec mi nechybaju.
      Pocas postu som uzival rano+vecer informatika + mms1 (asi som znicil candidu?).
      11 dni je sice kratko, ale musel som sa vtesnat do roznych eventov.
      Zbavit sa 100% zavislosti od lepku a tepelne upravenej stravy stale prebieha.

      Naklicujem (znicenie ihibitorov) kamut, jacmen... ale este ich po nakliceni enzymaticky nefermenujem (premena glutenu, fitatov, skrobu).
      Priklad: "I když se zčásti vyrábí z pšenice, hodí se i pro bezlepkovou dietu. Při procesu fermentace, kterým sójová omáčka vzniká, se lepek ztratí. Ale zdaleka ne všechny sójové omáčky jsou procesem fermentace vyrobeny"
      Zdroj: http://zdravetipy.blog.cz/1012/sojova-omacka

      Zdroj info o poste: http://www.pust.cz
      video: po poste nechut na sladke: http://www.youtube.com/watch?v=X8FjW63djn0

      "jak posílit imunitu" - Zazracna detoxikace (Robert S.Morse) PDF (internet)

      Vymazat
  4. Tak hurá, dobrá zpráva pro nemocné celiakií. Dáme jim odčervováka budou zdraví.
    Prosímvás, pusťte z hlavy bláboly o zaparazitění evropské populace. Ještě tak v africe, indii a jižní americe, ale v našem podnebném pásmu leda malé procento toxoplasmozy, nějací měchovci, roupi, škrkavky. Ale to jsou všechno snadno diagnostikované a snadno léčitelné parazitární excesy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je ale nesmirne zajimave,ze v Indii nejedi mouku,misto toho zahustuji pokrmy kokosovou mouckou,taktez v Asii se mouka nepouziva zahustuji skrobem pecivo tam nejedi pouze ke vsemu ryzi,no a v Africe nevim,jetli pouzivaji mouku.Z toho vyplyva,ze tam,kde neji mouku ani zadne vyrobky z ni,jsou lide stihli,naopak v Evrope ci v USA je cim dal tim vice pupkacu,lepek zalepuje streva a tim padem je tam vyhodna skrys pro parazity a na kazdy pad neni vubec zdrave jist bile pecivo a fakt znam lidi co sezerou za den i 8-10 rohliku a svete div se,jsou tlusti.

      Vymazat
    2. snadno léčitelné parazitární excesy to jsou leda tak pro alternativní směr, jakým je návštěva okruhu lidí okolo nebo rovnou p. Bláhovou. A slovo snadno taky není na místě, pokud není bráno ve vztahu a jako kontrast ke konvenční medicíně. Způsob léčby, který započala p. Bláhová není snadný, je to mnohdy práce na měsíce i na léta, ale výsledek stojí za to. Moje zkušenost je taková, že jsem byl z konvenční medicíny, která si s mými zdravotními potížemi nevěděla rady a co chvíli si mě lékaři přehazovali, dostal od p. Bláhové tip na skvělého člověka z Louček. Po necelých dvou letech odparazitovávání se a práci na sobě mohu říci, že se konečně cítím býti plnohodnotným člověkem, který se důstojně dokáže zařadit do společnosti. Můj život za poslední roky doznal takové změny k lepšímu, že jsem stále v díku za tento směr a lidi, kteří mi pomohli. A to bez mms. S mms by to bylo možná rychlejší, kdo ví. Taky je škoda, že se na škole neučí co je to zdraví, štěstí a jak toho dosáhnout. Zdraví a štěstí je základ šťastného života a mnohdy tuto základní informaci, ač třeba nevědomky, odpíráme těm okolo. L.

      Vymazat
    3. Taky si myslím, že Bláhová je podvodnice.

      Vymazat
  5. To, ale přece není jen o lepku. "Amíci" si to vynahradí v bezlepkových GMO kukuřičných potravinách...lepek konzumuji minimálně, ale pšenici se úplně nevyhýbám, klasickou jsem nahradil "špaldou". Peču z ní svůj chléb a jím ji také naklíčenou. Nelze si nějak stěžovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tos tomu dal-špalda obsahuje lepku stejně,jako obyčejná pšenice.

      Vymazat
  6. Mi to připadá zase jen jako nová hysterie, která sem přišla z USA... Nemůžu si pomoct.

    OdpovědětVymazat
  7. Paraziti su MMS marketing, tiez sa stravujem bezlepkovo uz vyse dva roky, vyrazne sa mi zlepšila imunita, schudol som a mam lepšiu náladu.

    OdpovědětVymazat
  8. Akoby sme si priniesli do života už základ - lepok, či bez lepku. Pani čo je vidiaca sa pristavila pri kočiariku známej , kukla na bábätko 3 týždne narodené a povedala, bude na bezlepkovej strave. Všetko OK, a o chvíľu povedala zádumčivo, o čas prejdú ľudia na takú stravu bežne.
    Včera som si upiekla prvý chlieb, pohankový, asi to je s lepkom, že ? Ale zas bez droždí z manufaktúry. Ak človek raz zakúsi, ako píše Orgoneti, zistí vocogo. O cenách je zbytočné špekulovať. - No a v Amerike je dostatok produktov gluten free,aj peniazí majú dosť, lenže tamojší sa radi prepchávajú - čímkoľvek . Potom svoju chorobu ešte povýšia na byznys - viď súťaže boubeliek.. Ja chudá sa tam niekedy cítim ako "výstrelok" :-DD B

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co tak netepelne upravenou?, o cas prejdu ludia na taku stravu bezne.

      Vymazat
  9. "To je dobrá zpráva pro asi jedno procento Američanů, kteří trpí celiakií, což je autoimunitní onemocnění trávicího traktu vedoucí k vážnému poškození tenkého střeva."

    0036:45 - strevo vazne nemocnych je v zanetu. Zanet a jeji pricinu, neni schopna bezna medicina odhalit a to proto, ze prvok je velmi choulostivy na vyschnuti a teplotu...
    00:38:20 - Autoimunitni onemocneni, a k ten autoimunite se jeste vratim, jako treba Crohnova choroba, Celiakie, Ulcerozni kolitida a dalsi nebo i Sarkoidozy a Astmata,.. Vaskulitidis, ??? syndrom a podobne, mivaji mimoradnou, ale mimoradnou naloz prvoku....
    01:12:03 - Jeste musim odbocit k autoimunite. Prosim vas, zacinam si myslet a nevim jestli mne podporite kolegove, ze autoimunita je pouze hypoteza. (potlesk)
    Autoimunita je vykonstruovana hypoteza tehdy, kdyz lekar proste nevi na co by svedl zanetlivou reakci tlkane. On vidi, ze tkan je nemocna, tkan je v zanetu, ale nevidi patogena, ktery to spusobuje. Lekar se bohuzel velmi tezko ...
    Zdroj: http://www.youtube.com/watch?v=yhwHH6708W0

    Lecba: Crohn, Celiakie,U.Colitidy, Sarkoidoza,...
    http://files.detox-zapper-brno.cz/200000048-0d1c20e15d/L%C3%89%C4%8CBA%20%20CROHNOVY%20CHOROBY%2C%20CELIAKIE%20%20A%20%20ULCEROSN%C3%8D%20%20COLITIDY.docx
    http://files.detox-zapper-brno.cz/200000058-eccddeec19/Kauza%20pan%20J.%20-%20%20sarkoid%C3%B3za%201.doc
    http://files.zaper-centrum-brno.webnode.cz/200000094-4dc644fba4/Kauza%20pana%20S.V.%20-%20ULCEROZN%C3%8D%20COLITIDA.docx
    ...

    Glutenomorfin se tvori v nasem mozku diky Glutenu a vytvari silnej navyk (6 mesicu). (prednaska A.Kalckera; detto pro Kasein /mleko/).
    zdroj (asi): http://www.ustream.tv/recorded/28893496

    Lepok + kazein zlepuju crevo, znizuju schopnost creva vstrebat ziviny.
    Zdroj: Yoga Nutrition.avi (internet)

    Inhibitory, fitaty:
    Spiace semeno sa prebudza k zivotu, zbavuje nezdravych inhibitorov enzymov, ktore v nom boli po celu dobu ako ochrana a stava sa tak lahsie stravitelne. Preto je napriklad vhodne orechy pred konzumaciou na zhruba 12 az 24 hodin namacat vo vode.
    Zdroj: http://justdvl.blogspot.com/2010/08/ako-klicit-semena-navod-klicenie-semien.html
    Zdroj: Yoga Nutrition.avi (internet)

    Obilniny sú z viacerých hľadísk nevhodným zdrojom vápnika. Popri tom, že majú kyslý (aciditný) účinok, obsahujú málo vápnika, majú zlý pomer fosforu a vápnika, magnézia a vápnika , a z obilnín robené potraviny, hlavne celozrnné, ktoré sa považujú za zdravšie, obsahujú dosť veľa fitátov, ktoré bránia vstrebávanie minerálov a vitamínov. Práve zo spomenutých dôvodov, obilniny nezlepšujú, ale zhoršujú rovnováhu vápnika (Smith, 2002). Podobná je situácia aj s fazuľou, ktorá taktiež má schopnosť zabrániť vstrebávanie vápnika ( Lindeberg, 2010).
    Zdroj: http://www.paleolit.sk/gabor-szendi-vapnik-a-osteoporoza-vecna-uzkost-moderneho-cloveka/
    (pozn: enzymaticka fermentace rozklada fitaty, gluten)

    Mixovani (musli a kombinace potravin): Takže kdo si nakypřuje obilné kaše jablky, tomu to leží pak v žaludku jako olovo a ačkoliv si libuje jak je syt... napáchá na sobě mnohem více škody než kdyby si dal maso... a nehledě na to kdyby k tomu ještě přidal med nebo hrozinku. Ale obchod s mysli jenom kvete.
    zdroj: http://www.oslikuv.net/skola/cl059.htm

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kery Rivera (Gluten a Kasein free diet /ne Kalcker/):
      od 1:45:15 http://www.ustream.tv/recorded/28893496
      vznika Caseomorphine and Glutamorphine...
      It takes 3 days for casein to be eliminated by body, but 8 months for gluten to be eliminated by the body.



      Yoga Nutrition (YNutrition.avi -> u........o)
      01:17:40 Most sources of complex carbohydrates such as grains also contain high levels of enzymatic digestive inhibitors and chemical digestive inhibitors (phytates).
      Digestive inhibitors can be destroyed by cooking (or sprouting, presoaking, fermentation..),but chemical digestive inhibitors are not affected by cooking. That chemical decrease calcium, iron, zinc important minerals from your diet, they decrease metabolisms and bone growth. To decrease them use presoaking before using them , but better is starting sprouting process.
      Quection is that, some animals eat grains. Yes, but that animals are usualy birds. And birds have a crop and that is the please where presoaking the seeds for a while and begin the sprouting process. Birds just can't eat a raw seed.

      Vymazat
  10. údajně za 80% všech zdravotních potíží můžou parazité, proto se to (těmi co nebudu jmenovat) před lidmi utajilo a údajně ty záležistosti o parazitech odtajnily Rusové jako spoustu dalších věcí kolem dna např. ale tady je informační tma

    OdpovědětVymazat
  11. Orgonetovi.Pozor-jestli se Ti tělo začne po pár dnech "ozývat",tak tu celiakii nejspíš máš-při alergii by Ti bylo blbě hned a při té nesnášenlivosti to zase trvá déle.No a ty exorfiny(gliadorfin,případně kaseomorfin),to je další možnost,která se projevuje spíš psychicky.A taky-pokud bezlepková dieta není trvale stoprocentní,tak je to naprd!.

    OdpovědětVymazat
  12. Nevím, ale já osobně pokládám tyto diety, typu nejezte maso, nejezte brambory a nyní nejezte pšenici, za pokus označovat lidem za problémy to, co problém vůbec není. Odkud tyto nápady přichází ? Zdá se, že z Ameriky. Někdy mám pocit, že Američané už jsou tak zblblí, že sami nevědí, jestli bílá je bílá a černá černou.
    Tady jedna chytrá hlava rozhodne, že jeho problém snad pochází z lepku a hned si z toho udělá svoji živnost skrz jakési přednášky a publikace.
    Kdyby se člověk chtěl alespoň jednou zastavit a uvažovat svým rozumem, musel by přehodnotit fakt, že takové brambory bylo jídlo v Evropě jídlem chudých, a přesto netrpěli nemocemi. Nebo, že maso se u nás pojídá staletí a přesto lidé byli zdraví. Pak také fakt, že chléb je naší základní poživatinou, na které přežívaly miliony chudých dětí, dospělých a přec byly všichni zdraví ne-li dobře vypadající . Podívejte se na staré čb filmy. Mám za to, že naši předci vypadali plus mínus stejně ,ani vyzáblí a ani přílíš obézní (mimo paničky:-) )
    Takže, jediné, co mi z takové úvahy vychází je, že není problém lepek či tuky či jiné, ale prostě množství požívaného a intervaly mezi jednotlivými chody.
    Než tedy začne člověk řešit, co by měl ze svého jídelníčku vysadit, než uvěří "novému učení", měl by se zkusit zjistit si, z čeho byli živí naši předkové a kolik snědli za den oni. Někdo mě možná nyní upomene, že se umíralo taktéž, jen se nevědělo z čeho. Na což mohu s klidem odpovědět. Ano, bylo také umírání ze špatné stravy, ale kdyby se naši předkové stravovali tak, jako my už před tisíci lety, pak by tu pravděpodobně dnes nebyl žádný čech, neboť by dávno vyhynul na cukrovku, záněty trávicího traktu a neplodnost (což samo o sobě se stravou dost souvisí ) Takže, za sebe můžu doporučit, jezte vše, k čemu vás navádí chuťové buňky, jen s mírou a pokud je možné, tak jednou za týden se "hladem" trochu potrápit. Tomu se říká půst a ten je velmi výkoný čištič přeplněných střev a regenerátor unaveného imunitního systému. Srdečně zdraví

    dan.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Velmi vystizne vysvetleni ohledne lepku je na strankach www.bretarian.eu clanek stravovaci smery:
      Otazka,proc lepek nevadil nasim predkum,ale nam ano?
      Duvodem je predevsim valcove mleti obili,ktere se zacalo provozovat v povalecnch dobach,kdy se oddeli jednotlive casti zrna slupka a klicek a co zustane je bily stred zrna s vysokm obsahem lepku,zmizela tak prospesna balastova cast,ktera podporovala lepsi straveni lepku.Dalsim problemem je,ze lidi si navykli minimalne kousat stravu,bud nedostatkem casu anebo vlastni pohodlnosti.O tom lepku to je uz stara vec,jen se na ni trochu pozapomnelo,ale cim dal tim vice lidi maji zdravotni potize strev,tak se to zase oprasilo.

      Vymazat
    2. Anonymní 18:00
      Děkuji za vysvětlení ! Vidíte, tohle (způsob mletí semene ) jsem ani nevěděla .A přesto i zde může být jeden z velkých důvodů, proč přibývá alergiků na lepek.

      dan.

      Vymazat
    3. Zapominas na "malickost",tolik prudkejch jedu pred sto lety nebylo,ve vzduchu,ve vode a hlavne v potrave,a kazdej kousek zeleniny byl hodnekrat hodnotnejsi a bohatsi na mineraly a vitaminy.Tenkrat "syntetickou" stravu neznali!

      Vymazat
  13. Pro dan :Ty kecy o mletí obilí(stejně jako o důkladném rozžvýkání) jsou blábol.Skutečnost je jiná a "chemicky" prokázaná.U geneticky disponovaných lidí působí(někdy) jisté fragmenty gliadinu autoimunitní reakci,která v minulosti často končila smrtí,před dosažením fertilního věku.Detaily nemá cenu tady probírat.A celiakie není alergie!!!.

    OdpovědětVymazat
  14. Dan; Celé špatně, predkovia napriklad nemali margariny a ine upravovane tuky, umele potraviny plne aditiv, vsetko prepchate sojou a glukozovo-fruktozovym sirupom, inac sa hnpjilo, inac sa pilo atd atd. Dokonca aj pôst zacina byt moderný v podobe prerusovaneho hladovania( intermittent fasting)

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.