11. října 2011

Námět pro elektrokoumáky: šlo by detekovat vypařovací mikrovlnné záření?

Ahoj,
dnes mě v souvislosti s videem "škůdci", kde je nabádáno k laboratorním zkouškám vody a půdy napadla bláznivá myšlenka. Chemii lze dokázat, o tom není pochyb, ale co mikrovlné záření z vysílačů a radarů, které je použito na odpařování vody?
Nevím o jakých frekvencích to je, ale předpokládám, že něco jako u mikrovlnné trouby, či-li 2,45GHz.
Nenašel by se nějaký elektrokoumák, který by dokázal udělat schéma pro kutily, jak si sesmolit nějaký detektor tohoto záření? Určitě to nebude nic složitého a já bych si to rád hned postavil.
Uznáš-li (mohu-li tykat) za vhodné, dej na blog žádost o takové schéma. Možná některý ze čtenářů to udělá a pokud to bude v praxi využitelné a nebude to příliš složité na domácí podmínky amatéra jako já, tak bych jich i pár vyrobil pro zájemce. Mohli bychom pak přesně vědět kdy a kde se mikrovlny používají. Mohl by to být výborný pomocník v našem "odboji".
Michal

11 komentářů:

  1. Mě zase napadlo, jak dostat ocet do vyšších sfér oblačnosti a nechat ho působit i ze shora.... Nějak do toho například zakomponovat balóny štěstí.... Pojďme se společně zamyslet a házet nápady. A nezkoušel již někdo odpařovat ocet za pomoci nějakého domácího pomocníka? Díky
    Milan

    OdpovědětVymazat
  2. Na detekciu stačia svietiace diódy ktoré sa pripoja k mikrovlnnej anténe vyleptanej na plošnom spoji. Nejaký tvar antény si vygooglite. Veľkosť plochy antény závisí od intenzity skúmaného poľa.

    elektrikár

    OdpovědětVymazat
  3. mdnamur: Domácí pomocník - myslíš skřítky nebo spotřebiče? Vedle skřítků využívám varnou konvici zvenku na parapetu nebo na balkóně. Svádím to na čištění konvice. Hodí se to i v noci, když se valí tornádo :-)
    elektrikár: odborníci asi chápou, ale nešlo by to popsat trochu blíže? Díky.

    OdpovědětVymazat
  4. Tak tak. Odborníkovi to přijde asi primitivní. Nám ostatním by moc pomohlo i ručně sesmolené schéma se soupisem použitých součástek. Práce na 2-3 minuty. Prosím o trpělivost a ochotu pomoci nám neznalým.
    Děkuji Michal

    OdpovědětVymazat
  5. http://eshop.micronix.cz/merici-technika/neelektricke-veliciny/merice-elektromagnetickeho-pole/emf-810.html

    Ono to nebude zas tak jednoduché. Je třeba navrhnout přesný laděný obvod a přijímač s velkou citlivostí, protože měřené pole bude extrémně slabé. Jako světlo i mikrovlny se vzdáleností ztrácí na intenzitě. Na malou vzdálenost by šel použít i jednoduchý antiradar do auta.

    OdpovědětVymazat
  6. Je právě 15:18 a všiml jsem si, že v okolí místního celkem malého a nenápadného vysílače se silně "kouří" z lesa. Asi tak okolí cca do 1km. Dále od vysílače se nic neděje - bez odpařování. Teď by byla ideální situace na měření mikrovln.
    Našel jsem jdno primitivní schémátko, ale není to pro mne příliš chápatelné.
    http://www.elektrokoutek.cz/mikrovlny.html
    Michal

    OdpovědětVymazat
  7. To snad ne - je to blbost. V tom pásmu pracuje wifi. Takže - co vlastně chcete detekovat? Jaký kmitočet? Je to celé nesmysl.

    OdpovědětVymazat
  8. Není to vůbec jednoduché vyrobit, je potřeba citlivou anténu a selektivní předzesilovač. Pro neznalé- anténa musí mít přesné rozměry aby měla velkýzisk na požadované frekvenci(kterou teda jak tu ani nikdo pořádně neví) a zesilovač by musel zesilovat pouze v blízkosti této frekvence aby se nezanášela chyba z ostatních záření(wifi, vysílače, apod.)

    OdpovědětVymazat
  9. jojo...domácí spotřebič jsem myslel. Takže tě to už napadlo..jak jinak..že...:)))
    A co tak něco vymyslet společně technicky i z těch vyšších výšek? .-)
    Díky Milan

    OdpovědětVymazat
  10. A nejenom wi-fi. Na frekvenci 2,45GHz chodí i hromada alarmů a zabezpečovacích zařízení. Jak je to s frekvencema je objasněno o pár článků výše.
    Achjó takže zase nic. :-(
    Michal

    OdpovědětVymazat
  11. http://www.ges.cz/cz/mfj-886x-meric-kmitoctu-GES08901088.html

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.