12. října 2011

Ekonom Joseph Stiglitz podpořil hnutí Occupy Wall Street

Toto je myslím výborná zpráva. Nositel Nobelovy ceny za ekonomiku je jedním z těch, kteří veřejně vystupují proti banksterským praktikám NWO, promluvil na hnuti Occupy i v létě ve Španělsku.

Zdroj:

Stiglitz hovoří na Occupy Wall Street
Překlad: OrgoNet

Včera se náš profesor Josef Stiglitz, laureát Nobelovy ceny http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/economics/laureates/2001/stiglitz-autobio.html  za ekonomiku, zastavil v Zuccotti Parku, aby promluvil k protestujícím. S ním byl i jeho kolega ekonom, Jeff Madrick http://www.jeffmadrick.com/ . Protože demonstrující nesmějí jakkoli zesilovat zvuk, řeči jsou opakovány po větě davem, tak, aby slova došla až k těm, kteří nejsou na doslech. Stiglitz zahájil svou řeč poznámkou k této tzv. echokomoře: „Uvědomuji si, že pedagogická metoda, kdy se musí opakovat, co říkám, je velmi hodnotná, ale činí celý proces mnohem delším.“ Promluvil pravý ekonom!

Pokračoval:“Je tu systém, kdy ztráty jsou převáděny na společnost a zisky jsou privatizovány. To není kapitalismus, to není tržní ekonomika, to je převrácená ekonomika , a pokud takto budeme pokračovat, nepodaří se nám růst, ani vytvoření spravedlivé společnosti.“ To mělo zřetelně dobrou odezvu v davu, a prof. Stiglitz se zdál velmi potěšen. Podívejte se na celou jeho řeč (anglicky), nebo si přečtěte její přepis níže
.
 

Transcript videa – překlad:

Josef Stiglitz:
Než budu mluvit o ekonomice, chci říci něco o demokracii. V červenci jsem byl ve Španělsku a mluvil jsem tam k „indignados“, protestujícím. Tam jsem směl použít tlampač. Nemusel jsem mluvit přes tuto echokomoru. Uvědomuji si, že pedagogická metoda, kdy se opakuje, co říkám, je velmi cenná, ale činí to celý proces mnohem delším. Fakt, že nesmíte používat v nedělí megafon, je pobuřující! Máme příliš mnoho regulací bránících demokracii a ne dost regulací zabraňujících Wall Street v jejím zločinném chování. Měli byste mít právo poklidně demonstrovat své názory, a ne být zatýkáni a sprejováni pepřovým sprejem.
Teď řeknu něco o tom, co jsem říkal ve Španělsku, a pak o bankách. Protesty se tam jmenují „indignados“, a řekl jsem: „Máte pravdu, že jste rozhořčení“. Faktem je, že systém nepracuje správně. Není správné, že máme tolik lidí bez zaměstnání, když máme tolik potřeb, které musíme naplňovat. Není správné, že vyhazujeme lidi z jejich domovů, když máme tolik bezdomovců.
Naše finanční trhy mají hrát důležitou roli. Mají rozdělovat kapitál a řídit riziko, ale my jsme špatně rozdělili kapitál a vytvořili riziko. My neseme náklady jejich zločinů. Je to systém, který socializuje ztráty a privatizuje zisky. To není tržní ekonomika. To je deformovaná ekonomika, a pokud budeme pokračovat, nepodaří se dosahovat růstu ani vytvořit spravedlivou společnost.

Jeff Madrick:
Abychom si trochu lépe objasnili, jak došlo k tomu, že Wall Street bylo umožněno nést toto riziko, bakéři si mohli brát každý rok domů své bonusy rozvíjením svých riskantních strategií, které jednou musely špatně dopadnout. Ale oni věděli, že si musí vzít své peníze předtím, než většina jejich investic špatně dopadne. Ekonomové tomu říkají „asymetrické pohnutky“. Vyděláte peníze tím, že riskujete, ale nikdo vám je nevezme, když strategie nefunguje a ztratí spoustu peněz. To byl jeden z hlavních problémů Wall Street. Mohl s tím Washington něco dělat? Ano! Byly i další problémy. Předám to Joeovi, ať mluví o dalších problémech.

Stiglitz:
Jedna z věcí, kterou udělaly tyto banky, je, že okrádaly nejchudší Američany prostřednictvím predátorských úvěrů. O tom jsme věděli. Byli lidé, kteří se pokusili to zastavit, ale banky použily svou politickou moc, aby zastavily ty, kteří je chtěli zastavit.

Madrick:
Budu ještě pokračovat v tomhle. FBI řekla mocným, že na hypotéčním trhu bude v r. 2004 epidemie podvodů. Washington a Federal Reserve měly moc s tím něco udělat. Neudělaly nic. Špatné hypotéky pokračoval, predátorské půjčování se ještě zhoršilo, a mocní – zejména bych zmínil Alana Greenspana, předsedu Federálního fondu – se slávou odešel do důchodu. Co to ukazuje? A je spousta dalších oblastí, o nichž můžeme diskutovat.

Stiglitz:
Další dvě věci. Když tato bublina praskla, ani nadále se neřídili zákonem a pokračovali ve vyhazování lidí z domů, i v několika případech, kdy lidé nedlužili peníze. Rovnováha práva byla deformována. Poskytovali jsme pomoc bankám s tím, že to bude znamenat obnovení půjček. Vše, k čemu došlo, bylo obnovení bonusů! Pokud se nevypořádáme s antikonkurenčními praktikami, s bezohledným spekulativním chováním při úvěrech, pokud neobnovíme funkce financí, jimž by měly sloužit, nedojde k masívnímu zotavení.

Madrick:
Poslední věc: nějaké občanskoprávní spory vedené federální vládou existují. I když se provedou, jsou vždy urovnány. Může tu být jakási naděje, že někdo podnítí k lepší práci žalobce a generálního prokurátora. Ne vše na Wall Street porušilo zákon, ale je těžké uvěřit, že někteří to neudělali, a je důležité, abychom pochopili, že ne vše byly prostě dobře míněné gigantické omyly. Vyšetřením, kde se prováděly závažné neetické praktiky, bychom možná poskytli odstrašující příklady. Neetické praktiky byly podle mého názoru hlavním přispěvatelem ke krizi, kterou máme, a důvodem obtížné budoucnost, která stojí před námi.

P.S. Orgonet: Stiglitz se účastní havlovské konference Fórum 2000, která je v těchto dnech v Praze. Co tam asi řekl/řekne? Nevím, jestli byly zveřejněny nějaké projevy, jestli víte o něčem, napište.
Tady je rozhovor se Stiglitzem o Řecku (rozhlas). (Přijde mi to jako rozhovor o koze a o voze. Zdá se, že profesor si může říkat co chce, a mainstreamová média rozumějí taky co chtějí jak chtějí ...) 
http://www.rozhlas.cz/zpravy/ekonomikavevrope/_zprava/nositel-nobelovy-ceny-josef-stiglitz-je-cas-vic-propojit-evropske-ekonomiky--960553

2 komentáře:

  1. Já nevím, co si mám myslet. Když jsem si přečetl ten rozhovor, mám pocit, že mluví jako eurohujer. To, že je na Fóru 2000, o čemsi svědčí. A může být třeba na deseti Occupy Wall Street. Oni si totiž uvědomují vážnost situace, tak se snaží podobná hnutí směrovat určitým směrem. Já bych mu nevěřil...

    LK

    OdpovědětVymazat
  2. Fórum 2000 je jen vnější rádoby stravitelnější tvář či forma utajovaného Bilderbergu. Proto je užitečné se Fora 2000 zúčastňovat, poněvadž se lze dovědět důležité a zásadní informace do blízké i vzdálenější budoucnosti.

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.