8. června 2011

Nejzbytečnější přístroj, co můžete mít: domácí meteostanice

Pokud by někde byla nějaká anketa o Top 10 nejzbytečnějších přístrojů v domácnosti, myslím, že domácí meteostanice mají velkou šanci na přední umístění.

To proto, že slibují předpovídání počasí na základě změn atmosférického tlaku. Ovšem, to fungovalo naposledy tak před deseti, možná více lety. V dětství jsme chodili ťukat na klasický barometr, abychom z pohybu ručičky usoudili na počasí tak za 4 - 6 hodin dopředu. Fungovalo to perfektně. Prudký pokles - přijde bouřka. Vzestup tlaku - přestane pršet. Vysoký tlak - krásné počasí. Ovšem od doby, kdy je počasí udržováno klimatickými a geofyzikálními zbraněmi, změny tlaku již v počasí nehrají žádnou roli.

Před třemi lety mi rodina darovala domácí meteostanici Hyundai. Stačí na ní nastavit tzv. "momentální počasí", a stanice bude sama podle tlaku ukazovat: Jasno, Oblačno, Zataženo, Deštivo, Přívalový déšť. Bohužel, nefunguje to. Současné počasí nemá totiž s atmosférickým tlakem již dávno nic společného.

Meteográzlové nám zde (a asi i leckde jinde) udržují bublinu poměrně stálého tlaku (standardní atmosféru?). V posledním měsíci se mi tu absolutní tlak pohybuje od 948 do 978 hP, a mění se velmi málo. (Normál je 960hP).

Příklady pokusů o nastavení momentálního počasí:
  • Tlak je vysoký, venku je jasno. Nastavím tedy momentální počasí na Jasno. Tlak pak během několika dní pomalu klesá, dejme tomu až na spodní hranici. Meteostanice tedy ukáže symboly třeba až po Deštivo. Ale ve skutečnosti je nad hlavou pořád jasno!
  • Nebo: Tlak je vysoký, přitom venku několik dní za sebou zataženo, slunce nevidět, případně leje. Nastavím tedy momentální počasí na Zataženo. Pak tlak klesá, meteostanice ukazuje postupně symboly až na Přívalový déšť, a ve skutečnosti je opět pořád Jasno!
  • Když za nízkého tlaku a jasné oblohy nastavíte Jasno, budete mít Jasno na meteostanici už navěky. A u tohoto nakonec zůstávám.

Jediná tendence, která souvisí podle mého pozorování s tlakem vzduchu, je ta, že čím je nižší tlak, tím je pravděpodobnější jasná obloha, a čím je vyšší tlak, tím je pravděpodobnější úplné zataženo. Přívalové srážky  jsou pravděpodobnější za vysokého tlaku. Bouřky raději chodí za vysokého tlaku, tlak před nimi a po nich je úplně stejný. 

Závěr:  Domácí meteostanice jsou pro předpovídání počasí podle tendencí atmosférického tlaku naprosto nepoužitelné.

Jsou tedy k něčemu použitelné?

Čas meteostanic je řízen rádiově. Takže ukazují přesný čas.
To ovšem invokuje, že když může na nich být nastaven rádiově čas, mohou být dálkově nastavovány i jiné hodnoty. Nemám to ověřeno, ale zdá se mi, že občas je falšována teplota - třeba aby odpovídala plánům meteográzlů, když předem nahlásí teplotní rekordy, a to až o 5°C. Až takový rozdíl občas pozoruji v údajích na meteostanici a na vedlejším normálním teploměru. (Nulu ukazují stejně.) I podle tělesných pocitů teplota o několik stupňů neodpovídá. 
Jak píše Levašov, při loňské vlně horka v Rusku byly zásadně hlášeny hodnoty nižší než skutečné - hlášeno 38°C, skutečně bylo přes 45°C. Ovšem chtějí-li nahnat strach, mohou hlásit a vysílat na přístroje větší teplotu než skutečně je.

Také si myslím, že není problémem dálkově nastavit atmosférický tlak, tak, aby odpovídal plánům/požadavkům meteoteroristů. (Aby ukázali nadřízeným, že plní plán? Že experimenty se daří?)

Toto mé podezření je umocněno faktem, že meteorologické údaje jsou stále více centralizovány. Proč?
Před třemi lety, když jsme se pokoušeli nastavit meteostanici, jsme se zajímali o tzv. relativní tlak - přepočtený na hladinu moře. Ten jsme si měli zjistit u místní meteostanice. A my tu měli dvě. Jedna ve Čtyřech Dvorech, která měla údaje dosti podobné našemu tlakoměru, a druhá na náměstí, která měla údaje dosti podstatně odlišné. Nějaký čas jsme nad tím dumali, jak je to možné, pak jsme na to zapomněli. Před nedávnem, při opětném pokusu nastavit domácí meteostanici, zda by nějak nefungovala, bylo zjištěno, že stanice ve Čtyřech Dvorech už neexistuje. Předpokládáme, že meteoteroristická centrála provedla čistku a povolila existenci pouze loajálních měřících stanic.

Všimněte si, co slibuje prospekt. Ha ha ha (:-))))))


Meteostanice Hyundai WSC 1909


S pomocí klasických ikon slunečno, zataženo, oblačno, deštivo a přívalový déšť spolehlivě předpovídá počasí, stejně jako přesně informuje o vnitřní i venkovní teplotěbarometrickém tlaku a vlhkosti vzduchu.




11 komentářů:

  1. Absolutní tlak kolem 760 hPa je možná tak na vrcholku Sněžky za hodně hluboké tlakové níže. Hektopaskaly a výška rtuťového sloupce není jedna a tatáž veličina a pokud je na ni seřízená stanice, tak pak musí zákonitě ukazovat naprosté nesmysly. Ve středních polohách ČR se absolutní tlak pohybuje někde kolem 960 - 970 hPa.
    A co se týká domácích meteostanic - většina z nich je takový šunt (speciálně ta o které tu píšete), že výstupy z nich nemá vůbec smysl řešit. Na závěr - jak může něco za pár stovek předpovídat počasí, když to nedokážou ani počítače za stamilióny? Tyhle krabičky jsou akorát oblbovadlo pro ty, který o počasí lautr nic neví. Čímž nevyjadřuju souhlas s tím, co se píše v článku o dálkovém řízení aj.

    OdpovědětVymazat
  2. "V dětství jsme chodili ťukat na klasický barometr s lidským vlasem, abychom z pohybu ručičky usoudili na počasí tak za 4 - 6 hodin dopředu."

    Takový barometr bych rád viděl, vlasy se používaly pouze ve VLHKOMĚRECH.

    OdpovědětVymazat
  3. Díky za upozornění, ten tlak je samozřejmě kolem 960. Opravuju.

    OdpovědětVymazat
  4. Jo, tu stanici mám jinou než na obrázku, větší, ale taky šunt, samozřejmě. Ale snad je dobrá aspoň na to, aby bylo vidět, že s tlakem něco nesedí.

    OdpovědětVymazat
  5. Včera v ranních zprávách vyhrožovali, že na Severní Moravě a ve Slezsku jsou bouřky, krupobití a přívalové deště. Koukám z okna (Ostravsko) a nic, nebe vklidu, sem tam nějaký mráček. Pak o tom mluvili několikrát v rádiu a na obloze pořád nic. Mrknu na satelity a všude bouřkové mraky, na radaru déšť jako prase. Znovu koukám z okna, nebe čisté. Tohoto si všimlo více lidí. Nikdo to nechápal.

    OdpovědětVymazat
  6. Zdravím...já meteostanici,kterou dostal děda dárkem k narozeninám,nebyla za pár stovek,říkam KECAL.. protože to co ukazuje vždycky nevýjde, takže s článkem souhlasím ,teplotu ukazujde o dost jimnou než klasický teploměr o cca 30cm vedle. Mgeorg

    OdpovědětVymazat
  7. Meteostanice je výborný nevhodný dárek (:-))), i ta moje se ke mně tak dostala.

    OdpovědětVymazat
  8. Asi na tom něco bude. Máme totiž doma po dědovi "výškoměr" z vyřazeného letadla Morava (50.-60. léta). Dědovi předpovídal celé roky přesně a nám další léta také. Stačí se jen podívat, jestli je ručička vlevo, nebo vpravo (jestli je tlak vzduchu nízký, nebo vysoký). Poslední léta to absolutně nesouhlasí s oficiální předpovědí, ale pravdu má výškoměr téměř vždycky.
    Mí známí by ho rádi vyměnili za jejich meteostanice, ale ... nedám :-)
    Alena

    OdpovědětVymazat
  9. Moja meteostanica - Carrin electronics mi predpovedá s presnosťou tak minimálne 70%. A to je dlhoročne overený fakt. Stála cca 70 eur.

    OdpovědětVymazat
  10. Rtuťový barometr mi pořád ukazuje stabilní tlak...občas se pohne nahoru nebo dolů, ale je fakt, že je tlak pořád docela stálý...už dost dlouho

    OdpovědětVymazat
  11. Já dostal meteostanici jako dárek k Vánocům. Má dvě čidla - vnitřní, a externí na venek. Když to venkovní položím doma vedle meteostanice, ukazuje mi to "uvnitř" 23,9 stupňů, a "venku" 25,2. Tak jen doufám, že to ježíška moc nestálo :-)

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.