5. listopadu 2010

Počasí dnes: uhrabaná oblačnost

Jak asi dělají výrobci počasí ty uhrabané pruhy ve žluté uměle vyrobené spodní vrstvě oblačnosti, když ji potřebují rozrušit? Možná nějakým skalárním vlněním, ale možná i jinak.

Při pohledu na smetání písku a vytváření pruhů na pláži mě napadlo, že by ty oblačné varhánky mohly vznikat podobně jako varhánky v písku na pláži. Čásečky písku se větrem po sobě kutálejí a posunují a vytvářejí valy, a za nimi je závětří, ve kterém se usadí jen málo písku. Za závětřím se tvoří další val atd. atd.

Je možné, že nízká oblačnost je vytvořena ze "zrníček" vlhkosti, která se vytvořila na základě pevných jader, třeba nanogelových, nasprejovaných do vzduchu. Tato zrníčka by se potom mohla chovat stejně jako písek, větrem se po sobě posunovat a vytvářet pruhy oblačnosti, jaké jsou vidět na obrázku. Porovnejte s pruhy písku na pláži.


Koukám, že stejný obrázek rozhrabané oblačnosti použil pro animaci na svém blogu Gyrxiur. Ahoj kolego, a díky. Já ti ani mailem nemůžu odpovědět, ani napsat na tvou adresu, protože mi to mail vůbec nebere, holt jsme zřejmě pod kontrolou.
Ale ta animace je parádní, a krásně ukazuje, jak ty řady oblačnosti stojí na místě a přes ně se žene jiná oblačnost. To vlastně docela potvrzuje mou teorii, protože vlnky z písku taky stojí na místě, když se přes ně žene vítr...
Tu animaci na Gyrxiurově blogu najdete zde http://aiall.org/modules.php?name=News&file=article&sid=540 , mně to ani z mailu nešlo spustit ...

A ještě jedna podobná animace.

3 komentáře:

  1. podobná animace pár měsíců stará:
    http://www.youtube.com/watch?v=4wjZJRIPMb0

    OdpovědětVymazat
  2. Akoze ten odkaz na tu stranku a ten clanok o gaga je dost silna kava aj na mna.

    OdpovědětVymazat
  3. Hlavně aby to nakonec nebylo tím, že se nehýbou kopce http://en.wikipedia.org/wiki/Lee_wave

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.