26. září 2010

Zapekly se mi hrnečky

Chtělo by to zase něco gifterského, aby bylo vidět, že nespím. Takže malá (varovná) zkušenost z výroby orgonitu.

Moje poslední várka pryskyřice z havelpolu se jmenuje H834-30W. Popis této o něco málo dražší hmoty sliboval přesně to, co potřebuju: kratší doba tuhnutí, tuhnutí za nižších teplot, velmi odolné ve vodě. Dělám totiž orgonit doma na balkůnku, a odpoledne po práci stihnu tak jednu várku, když to dělám z hnědého prášku - to se musí nadvakrát, prvně nechat ztuhnout dno, pak dát krystaly, pak dolít zbytkem pryskyřice. Když chci mít zásobu na víkend, tak mi to zabere několik podvečerů, zvlášť když je chladněji. A odolnost ve vodě se hodí - giftuju většinou do vody. 

Jak to dopadlo s novou pryskyřicí? Při prvním lití bylo trochu chladněji, tak 15°. Pryskyřice s obvyklou dávkou butanoxu nechtěla vůbec tvrdnout, TB byly až ráno ... To by nevadilo, ale ona se ta pryskyřice nějak přivařila na moje oblíbené umělohmotné hrnečky (vymazané silikonovým olejem) a TB se vyklopily až po důkladném promačkání, čímž v hrnečcích zůstaly přivařené zlomky, TB celé olámané ... Zkrátka, hrnečky jsou v háji. Je mi jich fakt líto, byly velmi praktické, při použití s havelpolem 1 se nemusely vůbec vymazávat, sloužily mi více než rok ... Přemýšlím, že jim uspořádám poslední rozloučení - naleju do nich orgonit a zakopu bez vyklápění.

Na nový pokus lití z nové pryskyřice byl použit kovový tác na muffiny (už odepsaný, místy děravý, jak se z něj vytloukalo kladivem po špatném vymazání) s tím, že se když tak vyhodí celý. Bylo přidáno butanoxu. Tak to se taky pořádně zapeklo.  Pár TB se pak podařilo "vytlouct" gumovou paličkou. Ovšem tác je definitivně odepsán. Jediné zdařilé odlitky jsou ze skla.

Takže už nikdy více pryskyřici H834, patří mi to, nemám si vymýšlet. Teď musím shánět nové formy, asi to budou skleničky...

O (minulém) víkendu dostala menší dávku Šumava: je tam zajímavá oblast Vojenský prostor Boletice, o víkendech přístupný veřejnosti. Věže tam nejsou, ale i čistá příroda potřebuje ochranu proti klimatickým technologiím  ... Zato pěkná věž je nedaleko na vrchu Libín - v Prachaticích už jsme dříve byli, ale na Libíně až teď. Tak si prosím bytosti přírody ten orgonit převezměte.

4 komentáře:

  1. H834-30W používám, a jak píšeš je specifická. Ale když to vychytáš je skvělá. Nejlepší jsou formy ze skla. A hrnečky z Ikea KALAS, nebo silikonové formy. Z kovu nejdou ven ani po vymazání. Sklo pečlivě vymazat silikonem, olej nepoužívat nesnesou se. Hrnečky Kalas není třeba vymazávat. H834-30W je supr v tom, že nesmrdí a je v ní míň styrenu. Pokud si objednáváte větší množství a nezpracujete je hned je potřeba ho uchovávat v kovovém sudu - jinak se udělají žmolky a dělá to problémy. Hodně odlitých orgoušků přeje Stisko

    OdpovědětVymazat
  2. Jo díky, to mi už taky došlo, že mám používat sklo. A je fakt, že zatím nejmíň ze všech smrdí.

    OdpovědětVymazat
  3. Hrnky KALAS, to bude ono! Díky za tip!

    OdpovědětVymazat
  4. Ty starý můžeš klidně zachránit. Jen znova používej H1 a připečeniny se spojí s TB a vyklepneš je. O.

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.