27. dubna 2010

Jak je to s mlíkem?

Dnešní emailové novinky mi nabídly článek o mlíku, tak proč ne, to mě taky zajímá, jak je to doopravdy. Mně se taky zdálo, že mě mléko zahleňuje, tak ho spíš nepiju. Ale vím, že mnozí lidé ho pijou a nemají problémy.
Ovšem co u nás zřídilí "mléčné bary" - syrové mléko z automatu přímo od výrobce, tak si ho občas dám. Nepřevařuju. Ta chuť je skvělá, jako v dětství ... A přijde mi, že mi to dělá dobře. Ovšem pochybnosti zůstávají - je teda mlíko zdravé nebo ne?
Možná tenhle článek trochu pomůže se zorientovat. Už stačí jenom zjistit, jaké máme u nás krávy - A1 nebo A2? Kdybyste to někdo věděl, napište. Já se zeptám ZD Hosín, odtud je totiž ten můj mléčný bar.
(P. S. Jak se tak rozhlížím po netu, informace od dr. Mercoly nejsou nic nového, ale běžní lidé o tom nevědí. Ale chovatelé dobytka u nás s tím už počítají, viz pdf v češtině: old.naturalgenetics.cz/Soubory/kasein/Beta%20kasein_genotyp.pdf

P.S. Zjištěno: Můj dodavatel mléka ZD Hosín je ve spolku chovatelů holštýnského plemene. To jsou bohužel ty "špatné" krávy, A1.  


Vyhněte se tomuto populárnímu nápoji, dokud se neseznámíte s šokujícími detaily

Dr. Mercola, 27. 4. 2010

Všeobecný názor tvrdí, že pití mléka znamená zvýšené zahlenění. Avšak vědci všeobecně zamítli tuto teorii, protože experimenty ji údajně nepotvrdily. V jedné studii výzkumníci praví, že ani u lidí, kterým byl naočkován virus běžného nachlazení, se neukázalo žádné zvýšení symptomů, když pili mléko.

Avšak nová zpráva tvrdí, že tyto dřívější studie mají základní chybu: ne všechno mléko je stejné.
Některá plemena krav produkují mléko obsahující protein zvaný beta-CM-7. Tento protein může stimulovat hlenové žlázy jak ve vašem trávicím, tak dýchacím traktu.

Mléko obsahující beta-CM-7 protein by tedy velice dobře mohlo stimulovat hlen, zejména u lidí, kteří trpí chronickými plicními problémy.

Prameny:

New York Times 12. 4. 2010 http://www.nytimes.com/2010/04/13/health/13real.html?partner=rss&emc=rss
Medical Hypotheses, duben 2010 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19932941

Komentář dr. Mercoly:

Nejprve si prosím povšimněte, že nedoporučuji pití vůbec žádného pasteurovaného mléka. http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2003/03/29/pasteurized-milk-part-two.aspx
Protože pasteurizované mléko je víceméně mrtvé a obsahuje velmi málo hodnotných živin komukoli, ať už má intoleranci na mléko nebo ne.

Jsou znehodnoceny cenné enzymy, množství vitamínů (A, C, B6 a B12) je sníženo, křehké mléčné proteiny jsou radikálně změněny ze zdraví prospěšných na nepřirozené aminoacidní konfigurace, které ve skutečnosti zhoršují vaše zdraví. A nakonec i vyhlazení prospěšných bakterií během procesu pasteurizace nakonec podporuje patogeny.

Zdravou alternativou k pasteurizovanému mléku je syrové mléko, které je výborným zdrojem živin, včetně prospěšných baktérií, jako lactobacillus acidophilus, vitamíny a enzymy, a podle mého názoru je to jeden z nejlepších zdrojů přisvojitelného vápníku.

Syrové mléko všeobecně není spojováno se zdravotními problémy spjatými s pasteurizovaným mlékem, a i lidé, kteří jsou alergičtí po mnoho let na pasteurizované mléko, mohou typicky tolerovat a dokonce prospívat na syrovém mléku http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2000/07/30/milk.aspx.

Avšak někteří lidé mohou dále mít problémy, jako například ucpání horních cest dýchacích, když pijí syrové mléko, a zdá se, že odpovědí na tento problém je rozdíl mezi různými plemeny krav, od nichž mléko pochází.

Různé krávy - různé mléko

O tomto tématu jste asi nikdy neslyšeli, pokud nejste důvěrně obeznámeni s hovězím průmyslem, anebo pokud jste neprováděli výzkum o mléku. Ale mezi mlékem produkovaným různými plemeny krav jsou skutečně rozdíly.

Takzvané krávy A1 jsou "novější" plemena, která prodělala mutaci zvláštní aminokyseliny před 5 000 lety, zatímco krávy plemen A2 jsou starší plemena, která tuto mutaci nemají.

Jak vysvětluje Thomas Cowan, MD, zakládající člen komise Weston A. Price, ve svém článku Dábel v mléku http://www.westonaprice.org/Devil-in-the-Milk-by-Keith-Woodford.html , mléko se skládá ze 3 součástí:
  • mléčného tuku
  • syrovátky
  • pevných součástí mléka

Pevné součásti mléka se skládají z různých proteinů, laktózy a dalších cukrů. Jedním z těchto proteinů je beta-casein, a ten nás právě zajímá, když srovnáváme mléko A1 a A2.

Všechny proteiny jsou dlouhé řetězy aminokyselin. Beta casein je řetěz 229 aminokyselin. Krávy A2 produkují tento protein s prolinem (základní aminokyselina) na čísle 67, zatímco krávy A1 mají mutovaný prolin, který konvertuje na histidin.

Prolin v mléku A2 má silnou vazbu na jiný malý protein zvaný BCM 7, který ho pomáhá udržet, aby se neuvolňoval.

Histidin (mutovaný protein) však drží velmi slabě na BCM 7, takže je uvolňován do GI traktu zvířat a lidí, kteří pijí mléko od krav A1. Navíc, BCM 7 je silným opiátem, který může mít na vaše tělo velmi zhoubné účinky.

Jak je diskutováno v článku výše, tento histidin je pravděpodobně příčinou zvýšené produkce hlenu ve vašem trávicím a dýchacím traktu, což může zhoršit dýchací problémy.

To potvrzuje předchozí objevy, diskutované v knize Keitha Woodforda: Dábel v mléku: Nemoc, zdraví a politika mléka A1 a A2. http://www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/1603581022/optimalwellnessc

V Americe se chovají hlavně "špatné" krávy...

Krávy A1 jsou zejména černá a bílá plemena jako Holstein a Friesian. Bohužel je holštýnské plemeno jedním z nejpopulárnějších v severní Americe.

Starší plemena, jako Jersey, Guernsey, Asijké a Africké jsou zejména A2. Kozy a ovce rovněž produkují zdravější mléko typu A2.

"Naším problémem v Americe je, že máme špatné krávy", píše dr. Cowan. http://www.westonaprice.org/Devil-in-the-Milk-by-Keith-Woodford.html
"Když se zbavíte mléka od krav A1 a stimulujete své vlastní endorfiny namísto toxického opiátu BCM 7, bude to pro vás mít prospěšné zdravotní důsledky.
Záchranou může být, jak se píše v článku Ďábel v mléce, že absorbce BCM 7 je mnohem nižší u lidí se zdravým trávicím traktem. BCM 7 není v mléce ovcí a koz, takže tyto typy mléka mohou být lépe tolerovány.
Máme nyní další námět pro aktivismus. Dr. Woodford vysvětluje, že je docela nekomplikované převést stádo A1, aby se stalo stádem A2. Není k tomu třeba žádné genetické inženýrství, žádné nákladné testy, pouze jediný test beta-caseinu a může se to provést.
Doufejme, že se toto rozšíří a že budeme nakonec mít zdravé a bezpečné zdroje mléka."


Přirozeně, přesvědčit americké mléčné farmáře, aby převedli svá stáda na A2 bude vyžadovat masívní kampaň, ale mezitím již to, že jsme si vědomi rozdílu mezi mlékem A1 a A2 může být prospěšné pro mnohé, zejména pokud se již pokusili přejít na syrové mléko a stále s ním mají problémy.

Může to být tím, že pijete mléko od plemene A1 ... Přechod na mléko A2 by měl způsobit významný rozdíl.

A je to taky důležitý podnět pro farmáře kdekoli na světě, aby uvážili, že dobytek A1 neprodukuje nejzdravější mléko pro lidskou spotřebu, i když se pase na trávě.

Jak sehnat opravdu zdravé mléko

V závislosti na tom, kde žijete, nemusí být složité získat mléko A2. Ve skutečnosti mnohá stáda v Asii, Africe v částech jižní Evropy stále produkují zejména mléko A2.

Pokud žijete ve Spojených Státech, na Novém Zélandu, v Austrálii a v Evropě (jinde než na jih), může to být těžší, protože většina dobytka v těchto oblastech je plemeno A1.

Jak víte, propaguji získávat syrové mléko od místního farmáře, který chová dobytek organicky, nechává ho pást na čerstvé trávě. Takže abyste si zajistili, že mléko, které kupujete, je od plemene A2 - to je typ, který není spojován s nemocemi, a namísto toho má zřejmě četné prospěšné účinky na zdraví - prostě se zeptejte farmáře, jaký druh dobytka chová. (Pamatujte, že plemena A2 jsou Jersey, Guernsey, Asijské a Africké.)

Kupovat v maloobchodě (ve státech, kde je povoleno prodávat syrové mléko) bude vyžadovat trochu větší úsilí, protože musíte získat kontakt na dodavatele mléka a pak mu napsat nebo zavolat, abyste zjistili, jaké krávy chová.

Naštěstí syrové mléko od pasených krav téměř vždy pochází z malých farem, které nemíchají své mléko s mlékem z jiných farem, takže tím si snadněji získáte jistotu, že kupujete mléko A2.
Pokud budete pátrat po malovýrobcích mléka v USA, můžete začít na webu RealMilk. http://realmilk.com/where.html

V Kalifornii je to http://www.organicpastures.com/

Údaje o jiných zemích a světadílech můžete začít hledat zde http://realmilk.com/happening-other.html 

(Údaje o zdravém mléku a mléčných barech v Česku: http://www.tmlieko.sk/index.html

Další možností je syrové kozí a ovčí mléko, které nikdy neobsahuje škodlivý BCM-7.

Další odkazy:
Co udělali s mlékem? http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2007/07/05/what-have-they-done-to-milk.aspx
Pravda o mléku http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2008/06/12/the-truth-about-milk.aspx
"Experti" se mýlí o syrovém mléku http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2006/09/07/the-expert-are-wrong-about-raw-milk.aspx

8 komentářů:

  1. Myslím si, že kravské mléko je pro krávy,jelikož obsahuje mnohem více bílkovin a minerálů než mléko lidské, proto kr.mléko děti obtížně tráví. Telata váží v 1r.kolem 200kg, ale děti rostou pomaleji. Zahlenění je proto, že ve 4 roce ztrácíme enzymy na štěpení mléka (laktázu, která štěpí laktózu - cukr v mléce)Při pasterizaci se zničí vitamíny C, B. Zkuste krmit tele pasterizovaným mlékem. Pravděpodobně zemře.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je dobrý..........jasně v 1.roce má tele 200kg a kolik toho vypije? A kolikpak vypije roční dítě?
      Psát že kravské mléko je pro krávy je jako psát, že voda je pro žáby :-)

      Vymazat
  2. Další informace o mléčných barech u nás najdete na stránce http://www.ceskepotraviny.info - je to souhrn informací o všech mlékomatech, nejen od jednoho dodavatele.

    OdpovědětVymazat
  3. http://www.badatel.sk/index.php?option=com_content&task=view&id=44&Itemid=1

    http://potrintol.blogspot.com/2008/12/intolerancia-na-mlieko-mliene-vrobky.html

    http://www.darius.cz/archeus/ZP_mleko.html

    http://www.strava.sk/showdoc.do?docid=2719

    OdpovědětVymazat
  4. Ono to nebude tak jednoznačné. Mléko pijí lidé po celou dobu existence lidstva. Ajurvéda ho chápe jako lék.
    Ten problém bude možná opravdu v tom, že se u nás neví o tom, že není mléko jako mléko. To se pokusil naznačit přeložený článek.
    Bohužel jak se dívám po internetu, u nás v Česku je všechno mléko od holštýnských krav, a to jsou bohužel ty, jejichž mléko je nezdravé.
    Takže v Česku je opravdu nejlepší mléku se vyhnout.
    To nic nemění na tom, že mléko A2 je jedinečným zdrojem živin.

    OdpovědětVymazat
  5. Ďalší názor: Trvanlivé mlieko je nekvalitný produkt - používa sa pri ňom UHT technológia (ultra vysoký ohrev), ktorá úplne denaturuje bielkoviny, dokonca som čítala aj nejaké výskumné správy, že takto denaturované bielkoviny spôsobujú rakovinu. Denaturované živočíšne bielkoviny všeobecne majú kancerogénny účinok, čím dlhšie a pri vyššej teplote sa napr. upravuje mäso, tým viac týchto látok vzniká, najhoršie je grilovanie alebo otvorený oheň. To sa už dokázalo x-pokusmi na zvieratách, keď sa napr. mäsožravcom podávali denaturované bielkoviny a surové mäso, na denaturovaných bielkovinách sa ich zdravotný stav výrazne zhoršil, dostávali rakovinu. V podstate pre človeka je zdravé občas si dať niečo ako suši alebo tatársky biftek - len veľký problém je práve hygienická nezávadnosť mäsa, aj surové vajíčka. Lenže akonáhle hodíme kus mäsa na rozpálený olej a tam to opekáme až "do chrumkava", tak dostaneme do seba zakaždým slušnú dávku rakovinotvorných látok jednak zo zahriatých tukov, ktoré takisto denaturujú vysokými teplotami a jednak zo zahriatych bielkovín. Toto je presne aj dôvod prečo všetky prírodné protirakovinotvorné diéty majú striktný zákaz konzumácie mäsa (kto už len jedáva napr. mäso varené v pare? relatívne ešte vhodné), tepelne upravených tukov a preto má surová strava taký význam. Akú výživnú a vitálnu hodnotu už môže mať len mlieko, ktoré je schopné pol roka ležať na regáli v supermarkete?
    Clarková to preháňa, zdravotný účinok napr. kvalitného domáceho surového kozieho mlieka preváži prípadné problémy s jeho hygienou. Problém s breberkami pri konzumácii surových mliečnych produktov alebo pasterizovaných by som riešila preventívnym podávaním palinovej kombinácie proti parazitom, má to všeobecne dobré antibakteriálne účinky a môže sa to kľudne jesť aj každý deň ako horké byliny aj na podporu trávenia. Som čítala, že ľudia to dávajú každý deň dve kapsule svojim psom do žrádla a nemajú problémy s parazitmi.
    Nikde som napr. nečítala, že by sa na liečbu chorôb a rakoviny používalo trvanlivé mlieko, naopak, na liečbu chorôb sa používa výhradne surové kozie alebo aj kravské mlieko, sú tam všetky látky enzýmy bielkoviny v prirodzenom vitálnom stave. Trvanlivé má presne opačné účinky, spôsobuje alergie, zahlienenie, choroby.
    "UHT milk (both organic and nonorganic) is significantly worse for health for a variety of reasons. It is known, for example, that UHT is much higher in damaged whey proteins compared to regular milk – this in turn is a major cause of brain diseases such as Alzheimer's, Parkinson's and Huntington's disease. There is no shortage of evidence to support this.
    In a study published in January 2007 in the American Journal of Epidemiology a clear link was found between Parkinson’s Disease and milk. The diets of over 130,000 people were analysed and it was found that those who consumed the most cow’s milk had a massive 70 percent higher risk of getting the disease."

    OdpovědětVymazat
  6. a tu je reakcia na tvoj preložený článok: k tomu článku o mlieku... ak už nejaké mlieko, tak jedine surové kozie a ovčie, kozie mlieko sa obsahom svojich proteínov podobá viac ľudskému materskému, keď sa narodí teľa, musí pomerne v krátkej dobe zvýšiť svoju hmotnosť, rastie veľmi rýchlo, preto kravské mlieko obsahuje aj veľmi veľa bielkovín, hlavne kazeínu, čo ale v prípade človeka a jeho výživy moc vhodné nie je, napr. ľudské materské mlieko obsahuje len málo bielkovín, pretože "ľudské mláďa" rastie veľmi pomaly, čím v prírode rastie narodený jedinec rýchlejšie napr. potkany - tým vyšší obsah proteínov mlieko obsahuje. Ľudské mlieko zase naopak obsahuje látky, ktoré sú veľmi dôležité pre vývin mozgu malého dieťaťa ako napr. omega 3 mastné kyseliny, rôzne imunomudulátory, ktoré chránia jeho imunitný systém. Všeobecne považujem pitie kravského mlieka za niečo neprirodzené, nielenže žiadny dospelý jedinec v prírode v dospelosti nepije mlieko ale človek ešte pije aj mlieko od druhého živočíšneho druhu a ešte vie aj dokonale tento produkt znehodnotiť pasterizáciou, o trvanlivom mlieku už ani nehovorím a o tom ako sa tie kravy chovajú a dopujú antibiotikami, vakcínami, nejedia ani prirodzenú stravu, ale zmesy proteínov, kostnej múčky a sušenej krvi. Takže riešiť nejaké plemená kráv je úplne druhotný problém. Preto ja som v podstate nútený vegetarián, ja by som si aj dala napr. domáce kura alebo nejakého zajaca príp. nejakú rybu, ale ryby nejem kvôli kovom a domáce kurence ja nemám možnosť zohnať, tak na to kašlem a to mäso, čo sa predáva v obchodoch, slovenskí spotrebitelia nemajú také povedomie o kvalite a bio produktoch ako napr. rakúski, slováci kupujú na kvantá a hlavne, aby to bolo lacné, takže nejaké kvalitné mäso z biochovu v obchode ani nie je u nás dostať. A mäso prepchaté hormónmi, nekvalitné, rýchlo vyprodukované nemám záujem jesť. Takže sa orientujem na rastlinné zdroje, ktoré už len tým, že sú na začiatku potravinového reťazca nepredstavujú taký kumulatívny zdroj škodlivých látok ako mäso. Ja keď prídem do potravín, tak ja tam ani nemám pomaly čo kúpiť okrem strukovín, nejakých zŕn, občas celozrnné cestoviny, semiačka, bio jogurt, veď u nás nekúpite ani poriadny kvalitný celozrnný chlieb, všetko sú to len také zafarbené nafukovačky.

    OdpovědětVymazat
  7. No nevím,ale já mám krávy české-strakaté.Je to původní český chov.Mléko je dobré,tučné,nasládlé.Tvaroh z něho udělám rychle a je dobrý,jogurty také.Měla jsem i Holštýnku-UŽ NIKDY VÍCE!!!!Pouze ty České!!!!!

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.