26. listopadu 2009

Hnutí proti mobilním vysílačům sílí


Ve světě se lidé čím dál častěji bouří proti mobilním vysílačům působícím rakovinu. U nás zatím vesele montujeme další a další wifi kamkoli, i do škol, i když jinde je už odstraňují (Francie).
Mimochodem, české školní děti mají rok od roku větší problémy s pamětí, chápáním, soustředěním, chováním ... naučit je něčemu je letos mnohem a mnohem obtížnější než před dvěma lety ... natož před 10 lety .... to vám řekne každý zkušený učitel. Každý rok znatelné zhoršení stavu. Pevně věřím tomu, že je to způsobeno stálým nárůstem vysílačů, wifi, mobilů ... kam až to povede?
Velké demonstrace proti anténám proběhly v Německu a ve Španělsku, 28. 11. se chystá demonstrace v Nantes, Francie.
A k tomu jeden dost děsivý článek ze Španělska.  
http://www.next-up.org/pdf/Malaghoy_43_cas_de_cancers_parmi_les_350_riverains_d_une_antenne_relais_de_TM_24_11_2009.pdf

Provincia, 24. 11. 2009

Španělsko: 43 případů rakoviny mezi 350 lidmi žijícími v blízkosti mobilní vysílací antény

Malaga, Španělsko: Z 350 obyvatel vesnice Pérez v obci Velez-Malaga se u 43 lidí vyskytla rakovina, z toho 35 případů již skončilo smrtí. Obyvatelé požadují odstranění mobilního vysílače, který je na místě již 15 let. Jsou podporování opoziční stranou UpyD.
Antonia Delgado, mluvčí obyvatel, prohlásil dnes na tiskové konferenci, že anténa mobilního vysílače je umístěna vedle silnice N-340, pouze několik metrů od domů, u příjezdu do centra městečka Benajarafe.
Delgado řekl, že ze 43 případů rakoviny již 35 skončilo smrtí, a že tento rok zemřelo již 8 osob.
Dodal, že jeho sestra má rakovinu prsu, jeho otec rakovinu hrtanu a jeho strýc má melanom.
Obyvatelé si již mnohokrát stěžovali na městské radě ve Vélez-Malaga a požadovali odstranění antény. „Dosáhli jsme pouze slibu, že jednoho dne bude odstraněna, ale už je pozdě, protože obyvatelé včetně mé rodiny jsou již nemocní.“
„Nevím, kolik lidí bude ještě muset zemřít, aby městská rada aby změnila názor,“ dodal Delgado, s tím, že obyvatelé jsou zklamáni po poslední schůzce se zástupci města, které přes své důkazy nedokázali přesvědčit.
Další postižený občan, Antonio Marfil, kterému loni v dubnu zjistili rakovinu varlat, prohlásil, že pokaždé, když projíždí po silnici směrem do středu města, nachází se dvacet stop od antény a „pokaždé cítí ozáření“.
Požadavek obyvatel je podporován stranou UpyD ve Vélez-Malaga, jejíž členové požadovali odstranění antény, jak pro její  možné následky na zdraví, tak proto, že její umístění hned vedle historické strážní věže je v rozporu se zákony o ochraně národních památek.
Vedoucí politické opozice této strany Javier Sansegundo řekl, že pokud město nepřenese toto zařízení mimo vesnici Benejafare, podá žalobu na vizuální znečištění týkající se historické strážní věže.
Před dvěma týdny městský radní pro nové technologie Jésus Aranda chtěl uklidnit obyvatele ujištěním, že mobilní anténa dosahuje úrovně záření odpovídající normám stanoveným zákonem.
Na tomto místě také existuje konflikt mezi stavitelem a pronajímatelem, a občané podali stížnost, že antény byly postaveny nelegálně, bez povolení.
Městská rada musí nyní zjišťovat legalitu výstavby mobilniho zařízení.

3 komentáře:

  1. Zdravim,
    v odkazu na svetove demostrace je chybka - hlasi mi to not found. Staci jenom umazat tu prvni cast, ale bylo by to dobre opravit i v blogu :)

    OdpovědětVymazat
  2. meli ty mestske radni privazat na hodku 10 metru od vysilace. kdyz jim nezalezi na smrti 40 lidi, tak at si take uziji rakoviny

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.