4. října 2009

Nový vzor na obloze - pruhy

Tenhle každodenní vlnkový vzorek už je docela nudný, takže co nevidět přestanu na něj upozorňovat. Dneska se ale objevila jakási novinka, to jsou ty dlouhé rovné čáry žluté oblačnosti na sever od nás. Podívejte se na dnešní loop Eumetsatu, jak se tvořily.






Když už máme i pruhy, to už asi brzo budeme mít oblohu plnou nejen vln a pruhů, ale možná i hvězd ... (Ty bílé pásy máme dávno - i když za poslední rok se v nich hodně zlepšili. Nejčastěji začnou nad oceánem a sunou se přes Evropu. Na snímku něco takového se táhne od jižních Čech až kamsi do Ruska. Jsou to asi vysoušecí pásy. Ještě loni se tomu někdo z odborníků na webu podivoval, jak se mohou vytvořit rovné pásy oblačnosti v délce i několika tisíc km. Ale asi mu to už vysvětlili, nikdo už se na nic neptá.)

Dnešní výroba počasí podle mě probíhala asi takhle: v předpovědi slíbili, že na Slovensku bude jasno. Nešlo samozřejmě jen o Slovensko, ale o velkou část Evropy od Německa na jih (každý může vidět severní ohraničení té oblasti ve směru V-Z je tam, jak končí žebrovitá oblačnost.) Odtud na jih se mělo držet jasno, současně s nízkým tlakem (oblíbená kombinace). Takže tam tu oblačnost od severu nepustili, drželi na místě vlněním. A možná, že ani nepřicházela od severu, ale vytvářeli ji na místě. Odspoda to u nás vypadalo tak, že nahoře velmi pomalu šla mírná oblačnost od severu (hojně sprejovaná), dole foukal dost silný vítr od jihu/JV. Kdoví, možná se dva týmy přetlačovaly, kdo z koho. Anebo jeden tým měl náročný dvoupatrový úkol.

Dík všem za komentáře a pozorování. Jen nechápu, jaký to mám mít pořád problém s chápáním pojmu orografický. Orografie (z řeckého hora a psát) znamená doslova horopis. Přeneseněji popis tvaru krajiny. Orografická oblačnost = oblačnost mající něco společného s tvarem krajiny. Orografické srážky - spjaté s tvarem krajiny. Orografické hranice - přirozené hranice tvořené horami, nebo údolími, nebo řekami. Kde je problém? A co by muselo být u nás za tvar krajiny, která by přirozeně vytvářela třeba dnešní oblačná žebra?

5 komentářů:

  1. S orografií nemají "žebra" nic společného. Mechanismus jejich vzniku je jiný.

    Rozbor situace očima skeptika:

    Nad severní Itálií a Balkánem se nacházela tlaková výše, blokující postup frontálního systému (na uvedeném snímku nad ČR) dále k jihu. Při pohybu frontální oblačnosti na JV docházelo k "orografickému vlnění" nad Německem a ČR. Nad jižní Skandinávií se naopak nacházel střed hluboké tlakové výše, kolem něhož probíhala rotace vzdušných mas. Při tomto pohybu docházelo v chladném a vlhkém vzduchu nad Atlantikem a Severním mořem ke vzniku kupovité oblačnosti (přeháněk), které byly rychlým prouděním zaneseny nad sever Německa a Polska. Díky rychlosti proudění se zorganizovaly ve směru proudnic do protáhlých linií. "Oro vlnění" tam nevzniklo ze dvou důvodů - plochý térén v těchto oblastech + větší výška oblaků nad terénem.

    OdpovědětVymazat
  2. No včera na Slovensku bolo fakt brutálne chemtrailsovanie. Dloho také nebolo. Množstvo lietadiel naraz, medzi nimi i pomiešané normálne bez pásov si letely kľudne vedľa riadnych "chemtrailsákov" . Dnes som si dokonca všimol pri chemtrailsovom lietadle divnú lietajúcu bodku, kt. ako keby tie pruhy mazala. Podarilo sa mi to aj mobilom odfotiť.

    Muchatte

    OdpovědětVymazat
  3. Termín orografie jsem zmínil, protože jste napsal tento odstavec:

    "Jestli mé dosavadní řeči vyzněly tak, že zpochybňuju, že orografická oblačnost je přirozený jev, tak pravím, že to nikterak nezpochybňuju. Orografická oblačnost je přírodním jevem
    Ale stále si myslím, že současné denně pozorovatelné vlnění (viz dnešní satelitní snímek ČR výše, i pozemský snímek budějovického náměstí) nad různými oblastmi světa nelze za přirozený jev považovat. A za orografický těžko, protože jak vidno, hor k němu není vůbec potřeba."

    Snad si nemyslíte, že České Budějovice leží na nějakém korálovém ostrově obklopené jen oceánem?
    Je zde například Šumava.

    A jde vidět, že to pořád nechápete. Jinak byste nenapsal dnes tohle:

    "A co by muselo být u nás za tvar krajiny, která by přirozeně vytvářela třeba dnešní oblačná žebra?"

    Podívejte se do atlasu ČR a uvidíte Krkonoše, Šumavu, Jeseníky, ČMvrchovinu. Nevím kde bydlíte, ale když se podíváte ven, tak ČR není jen holá rovina, je relativně velmi členitá. Proto se vytváří tahle přirozená oblačnost.

    Jde o to, že nad volným oceánem se taková oblačnost netvoří ( tedy pokud není poblíž pevnina ), to je důkazem, že je to přirozená oblačnost. Případně se nemůže tvořit ani poblíž pevniny proti směru proudění. Začíná až za překážkou.

    OdpovědětVymazat
  4. Mrzí mě, že začínáte tvrdě cenzurovat příspěvky.
    Přeji hezký den

    OdpovědětVymazat
  5. Cenzura? Prostě mám to štěstí, že když někam odjedu, tak se i týden nedostanu na internet a nemůžu odklepnout komentáře ...
    A naposledy k těm mrakům: marně se snažíte o orografická vysvětlení, meteorologie jako věda je mrtvá, ať žije meteoinženýrství!

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.