19. října 2009

Sněhové manévry u nás, teplo v Itálii

Po týdnu intenzívní klimateroristické akce zaměřené na vytvoření sněhové kalamity ve střední Evropě, zejména v Polsku, Česku, Slovensku, Německu a Rakousku, se zdá, že se meteoteroristé již splnili svůj plán, takže pomalu ukončují svou "velkou meteorologickou událost". Svou akci oproti původně televizně ohlášenému plánu několikrát prodlužovali, protože některé oblasti zřejmě nereagovaly tak dobře, jak by si přáli. Plánovaná bilance obětí kalamity už je doufám splněna.



Satelitní snímky denně dokazovaly, jak se ledovým prouděním nahnaným od severu pokusili zchladit oblast střední Evropy natolik, aby v říjnu vyrobili sněhovou kalamitu.

Podobné akce se v minulých letech konávaly spíše až v listopadu. Bývalo to někdy i jediné zimní sněžení, jehož zbytky pak leckde tvořily veškerou sněhovou pokrývku toho roku - jiný sníh už nenapadl, jako třeba u nás v JČ. Zbytek zimy býval narežírován jako mírné jižní a jihovýchodní teplé proudění, téměř nehybná oblačnost a stálé teploty mírně nad nulou (viz loni) (někdy i s intermezzem "nečekané" sněhové kalamity).
Tak už nám umějí udělat kalamitu i v říjnu...

Přiložené satelitní snímky z 15. 10. zřetelně ukazují, že hustá oblačnost byla různě vyráběna, nafukována a manipulována (vzory do čtverců, různé rýhy, vlny, díry...) Zajímavé je, že v archívu družice NOAA z období sněhové kalamity chybí většina snímků b3, na kterých je nejlépe vidět vrstevnatá oblačnost, různé vlnění a čárování, čili veškeré manipulace. Velké ledové proudění od severu k nám je dobře vidět na smyčkách sat24, ale ty mi sem bohužel z tohoto nevlastního počítače nejdou dát.

Jižní ostrá hranice studeného proudění byla tvořena italskými Alpami. To vím nejen ze satelitů, ale taky proto, že zrovna tam mě zavedla před pár dny zahraniční cesta - konkrétně k jezeru Garda a do okolních Dolomit.

Údolí Gardy je zřetelně zcela pod kontrolou klimatechnických zařízení. Italové - nebo kdo - si tam vytvářejí velmi příjemné klima. Zatímco u nás již sněžilo, v oné oblasti bylo jasné (či mírně zamlžené) počasí, ideální na horské túry, surfování na jezeře, paraglajdování a tak. Každou noc malý deštík vše pěkně omyl. Přes den dle potřeby příjemně zastíněno čtverečkovou haarpovou clonou proti horku. Ve dne bylo stále v údolí aspoň příjemných 18°, ve výškách přiměřeně méně. Kolem tamějších klimatických věží bylo dokonce vidět, jak se kolem nich sráží oblačnost.

Gifting mohl být jen symbolický, ale 3+1 TB do jezera Garda přece jen rozehnaly mlhu, která zrovna stínila, a bylo chvíli jasno. Odplata na sebe nedala dlouho čekat - nad námi se sebral mrak, který nás slušně pokropil... pak už si zase jeli po svém.

A mimochodem: k podobné mimořádné klimatické události došlo kolem 12. 10. i v USA. Minnesoťané proti GO píší, jak jim tam napadly 3 palce sněhu na nesklizená sójová pole, jak jim ani nestihlo zežloutnout listí na stromech - to ani u nás ne. Že by u nás šlo o odvetnou akci ve válce klimatických velmocí? Jak by řekl Švejk: Zasněžili jste nám Minnesotu (a další státy USA), tak tady máte přes dršku...

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.