3. srpna 2009

Několik vrstev oblačnosti

Mnozí pozorujete, že současná oblačnost mívá dvě i několik vrstev. To je vidět pouhým okem. Často se nízké hnědošedé cáry oblaků či mlhy courají ve výši 10. patra paneláku. Je to ta oblačnost, kterou vytvářejí řidiči počasí během noci, na satelitu je to "žlutá deka", tvoří umělé "ranní mlhy" i "dešťové mraky". Taková oblačnost dřív byla vidět jen vysoko v horách. Zamlada jsme byli nadšení, že si můžeme na horách "sáhnout na mrak". A teď si na něj můžu sáhnout i doma z okna... 

V protisměru výše se obvykle pohybuje další vrstva, ta je bílá na satelitu i pouhým okem. Viděno ze satelitu, jedna z těch vrstev může být zvibrována do pruhů, a ty pruhy se obvykle drží na místě bez ohledu na směr větru, a další vrstva oblačnosti jde výše/níže i velkou rychlostí.

Když se chystá bouřka, bývají i tři vrstvy pohybující se nezávisle na sobě. Prostě složitá situace.

Na sat24 bylo dneska zajímavé pozorovat loop (Germany), jak v blizkosti ČR se střetávají 3 proudění (viz fotka). Od jihozápadu k nám jde žlutá vrstva a přes ni bílé cáry. To se střetává s prouděním od severozápadu, které nese řídkou oblačnost. Je to rozvlněná čtvercová oblast s jednou hranicí v Krušných horách. Nad Polskem pak je vidět oblačnost od jihovýchodu s umělými bouřkami, která tvoří další stranu čtverce. Mám z toho malé video, ale není to tam tak dobře vidět jako přímo na sat24 - sektor Germany.

http://www.youtube.com/watch?v=ahFG4nkxQEY

Tak si zase musím postesknout, že by bylo zajímavé vědět, jestli všechny ty manipulace vycházejí od jediného tvůrce, nebo je to střet několika stran, které se přetlačují v různých výškách různými vrstvami oblaků? Když je někde tlaková výše, natlačí nad ni "výškovou tlakovou níži". Atd. atd., je to pořád stejná písnička. 

P. S. Nevím, proč mi tolik vadí zrovna umělé počasí, když jinak mi nepřijde divné, že kolem nás je skoro všechno umělé. Jídlo se pěstuje uměle a znehodnocuje konzervanty a krabicováním. Voda je uměle upravována. Šaty máme z umělých vláken. Léky jsou umělé. Bydlíme v domech z polystyrénu. Máme umělé oplodnění, a výsledkem je celkem normální člověk. Přemisťujeme se taky uměle, málokdy po vlastních. Uměle se zasejí mraky, a vyjde normální déšť nebo bouřka. Vlastně skoro nic už není přirozené. Nevím, proč zrovna o počasí si většina lidí myslí, že funguje přirozeně... Mladá generace je zvyklá, nic jiného nezná, tak jako rybičky si hezky žijí v akváriu, kam se jim pořád musejí přilévat chemikálie, aby měly biorovnováhu...  Co se dá dělat, prostě žijeme v umělé atmosféřé, "aeráriu" nebo "etheráriu" nebo jak to nazvat. 

1 komentář:

  1. Jenom malá poznámka k pondělnímu počasí 3.srpna 2009.V neděli byla obloha nádherně modrá až do
    pozdního odpoledne,kdy se k nám začal přibližovat
    fronta od západu.Na obloze nebyla jedinná čárečka.Za to v podnělí to přesně začalo,všude samý bílý čáry cik cak přes oblohu.I když bylo
    polojasno,tak se čárkovalo až do noci.Ale od pondělka je zase pokoj,žádný čáry nám tu nemalují
    na oblohu.Prozorováno asi 15km jižně od Brna a 3km od radaru (ne amerického,ale českého!!!)
    Zdraví Pavla

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.