14. srpna 2009

Nehybná oblačnost nad Atlantikem


Už po čtyři dny je možno pozorovat zvláštní pruh oblačnosti v Atlantiku, dlouhý na tisíce km, na snímku hnědožlutý, přes Kanárské ostrovy kolem Španělska k Francii. Zvláštní je, že se nehýbe z místa. Jenom se tiše nafukuje, ve dne trochu ubývá a nechá se jakoby magneticky poněkud odtlačit od Španělska, v noci se zase přiblíží a kopíruje jeho pobřeží. Občas je na něm vidět manipulační díry - "uzly". Jak může tak velká oblačnost setrvat tak dlouho na stejném místě?

Atlantické proudění se před ním uhýbá na sever, jde přes Britské ostrovy a odtud do střední Evropy. Tento pruh oblačnosti či vlnění či co je to se jeví tak, že byl vytvořen uměle, aby přispíval k odvracení proudění od severní Afriky a Iberského poloostrova. (Zvláštní je, že na satelitu Meteox tato oblačnost není vůbec zobrazena.) Je to dobře vidět na animaci Španělska na Eumetsatu. Taky je tam dobře vidět prapodivná oblačnost nad Kanáry...

Na Kanárských ostrovech a Azorech jsou dle zpráv gifterů umístěny silné klimatické zbraně...

Dva gifteři z WM dnes zmiňují, že si dnes všimli nebývalého jevu, a to, že Atlantické proudění směřuje na západ. (Nemůžu najít tu fotku, sorry.) 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.