10. srpna 2009

Dnešní díry a čtverce

Vládci počasí nám dali pár dní pokoj od extrémů, ale to neznamená, že nechali počasí jeho normální běh. Pečlivě si zkoušeli různou stínící oblačnost na proudění z různých směrů, mlhu a tak. Např. předevčírem den začal zde jasnou oblohou a sluncem, v 7.00 přeletělo aerosolující letadlo a do 10 min. padla hustá mlha. Dnešní předpověď čili dnešní plán kontroly počasí říká, že může být úplně všechno, od jasna až po bouřky. Jak se to jeví odshora?
Dnes před východem slunce na základ široko jasné oblohy našlehali nad JČ stínící oblačnou deku ve tvaru obdélníka (obr. 1), takže jsme tu vstávali do nazelenalého světla. Deku tu nechali až do poledne. Jsou dobře vidět 3 díry a 1 výstupek (nad Českobudějovicekm), které vznikly při "šlehání" této oblačnosti pomocí nějakého (skalárního?) vlnění a prozrazují její umělý původ. Vždy jde o dvojici děr, někdy je to dvojice díra a výstupek - uzel a antiuzel.


Na odpoledním snímku (obr. 2) je hezky vidět opět řízení počasí ve čtvercích (jeden nad N, jeden nad ČR). Čtverec nad ČR je na JZ ohraničen řadou současně odstartovaných uměle zasetých mraků.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.