8. února 2009

Manipulace atmosférického tlaku a tak




Jak už zde bylo konstatováno, letošní zimní manipulace nad ČR spočívají převážně v zadržování mraků nad mořem od západu, severu i jihu. Dělá se to tak, že nad naše území se natáhne umělá deka nízké oblačnosti, která se označuje jako "inverze" a kterou je neustále třeba přiživovat leteckým postřikem, eventuelně přifukováním z povětrnostních "vysílačů". Nad moři a oceánem se ze všech stran stříká, šlehá, dělá, co je třeba, aby se oblačnost rozrušila, ještě než přijde nad pevninu. (Nebo se nejlépe vše nechá spadnout na jednom, pokud možno nezvyklém místě, jako třeba v Anglii, jižní Francii atd.)

Vzniká í zajímavý jev, kterého si všimli i lidé nesledující nijak zvlášť počasi. To jest, že atmosférický tlak naprosto neodpovídá tomu, co se děje v počasí. V posledních dnech byl např. extrémně nízký tlak, na obrázku domácí meteostanice zoufale týden pršelo. A lidi říkali: "Je přece nízký tlak, tak by mělo sněžit, jak to vždycky bylo, je to teď nějaký divný." Nad sebou jsme však stále měli cosi jako inverzní oblačnost, umělou, jalovou.

Před tímto obdobím, když sem zasáhla "tlaková výše", tak jsme měli taky zataženo pořád stejnou oblačností, i když žádná přirozená fronta nebyla v dohledu a mělo být normálně jasno. Slovenský meteorolog to vysvětlil tak, že "i když je velmi vysoký tlak, nebude jasno, protože do tlakové výše se vsunula "vysoká tlaková níže". 

Dnes se jim jedno jihovýchodní proudění asi vymklo z rukou. Místo aby obešlo ČR pěkně z jihu, nějak se splašilo a přineslo slušné sněhové srážky. To je dobře, i když řidiči asi moc rádi nebyli, no ale je přece zima. Však jsme od jejího začátku měli srážek minimum. Zajímavé bylo, že hned od rána fungovala protiakce směrem z Německa, spočívající ve vyslání vlnění proti této frontě. Obě tyto akce se srazily v odpoledních hodinách nad Čechami v podivuhodně přímé linii, na níž sníh ustal.

Jediné sněžení, které by nám tu letos povolili, musí být součástí umělé vichřice, při níž se 1 cm napadaného umělého sněhu namete větrem na naše úzké zapadlé silnice a vytvoří kalamitu.

Píšu tady o ČR, jako by se to nikoho jiného netýkalo, ale týká. Je zajímavé pozorovat, jak se jednotlivé povětrnostní akce víceméně omezují hranicemi států. Copak ČR, to je kotlina, tady se hranice dodrží snadno. Ale i jiné státy bývají předurčeny jako celek určité manipulaci. Zajímavé je třeba Španělsko, které mívá často veškerou oblačnost rozvibrovanou na kousíčky, jako na dnešní fotce. Španělsko je totiž v projektu globálního oteplování zemí určenou k desertifikaci, tak se nedivme, že jim tam nemá pršet. (Ale španělští gifteři už to prý dali do pořádku.) Francie, ta se mi zdá celkem málo postižená denními manipulacemi (kromě větších akcí jako vichřice 25. 1.). A fotka dnešního počasí v ČR, kde je vidět, jak se sněhová oblačnost střetává s protijdoucími vibracemi z Německa. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.